Διαδικασία
Για τα ντολμαδάκια
- Για τα ντολμαδάκια ορφανά ξεκινάμε και βάζουμε τα ντολμαδάκια σε στρώσεις στη γάστρα, την οποία έχουμε στρώσει με ένα πλέγμα από όλα τα κοτσάνια από τον άνηθο, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
- Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με μια στρώση αμπελόφυλλα και περιχύνουμε με όσο ζουμί έμεινε από τη γέμιση (μένει αρκετό).
- Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και από πάνω με αλουμινόχαρτο, βάζουμε από πάνω ένα πιάτο και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
- Ψήνουμε στους 250°C για περίπου 25 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190°C και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά.
- Σβήνουμε τον φούρνο, αλλά αφήνουμε τη γάστρα μέσα, για να κρυώσουν τα ντολμαδάκια εκεί, όλο το βράδυ, και να σερβιριστούν την επομένη.
Μυστικά
Με την ίδια γέμιση μπορούμε να γεμίσουμε και κολοκυθανθούς, αρσενικούς, αυτούς με το ανοιχτό άνθος και τα μυτερά πέταλα. Το κλείσιμό τους μάλιστα είναι συγκεκριμένο: τους κλείνουμε ενώνοντας προς το κέντρο τα ζευγάρια από τις μύτες των απέναντι πετάλων, μέχρι που μένει ένα μόνο του, το οποίο στρίβουμε πάνω από τα διπλωμένα. Ψήνουμε στη γάστρα, ακριβώς όπως τα ντολμαδάκια, αλλά για 35-40 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου