Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Μια πραγματική πανδαισία ηχοχρωμάτων και παραδοσιακών τραγουδιών από την Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης


 

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου στο ανοικτό θέατρο του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με τίτλο «Λόγια Δύση και η καθ’ημάς Ανατολή», για την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής, στο πλαίσιο των Εαρινών Ημερών Μουσών 2023. 








Η εκδήλωση αυτή ήταν καρπός της συνεργασίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Όσιος Διονύσιος εν Ολύμπω», της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, του Δήμου Κατερίνης και του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης. 

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης κ. Ιωάννης Μπεϊνάςμετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Κώστα Κουκοδήμου και συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες και συντελεστές "για το όμορφο μουσικό οδοιπορικό σε ηχοχρώματα της Ανατολής και της Δύσης".

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο ΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος ευχαρίστησε όλους τους μουσικούς και τους χορωδούς της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, του Εργαστηρίου Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής και της Εστίας Πιερίδων Μουσών για την εξαιρετική απόδοση ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πνευματική διάσταση και την παιδεία, που μπορεί να αποκτήσει ο κάθε νέος με την ενασχόλησή του με την μουσική. 

Τέλος ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τη διεύθυνση, τους καθηγητές, τους μαθητές και όλους τους συντελεστές για την εξαιρετική πορεία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων και την συνεισφορά της στο συνολικό πνευματικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στη συναυλία παρουσιάστηκαν στο πρώτο μέροςβυζαντινοί εκκλησιαστικοί ύμνοι μεταβυζαντινής μελοποιίας από τον Βυζαντινό Χορό της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, και Παραδοσιακών Οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως με χοράρχη τον κ. Δημήτριο Μανούση. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν λόγια δυτική μουσική και έντεχνα ελληνικά χορωδιακά τραγούδια από την Χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης με μαέστρο τον κ. Ευθύμιο Μαυρίδη. 

Στο τέλος παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια συνοδεία παραδοσιακής Ορχήστρας από την Παιδική Χορωδία και Ορχήστρα των Μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, και Παραδοσιακών Οργάνων«Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω», με τη διδασκαλία, την ευθύνη και τον συντονισμό του καθηγητή Δημοτικού Τραγουδιού της Σχολής κ. Παναγιώτη Τουρνά και του Καθηγητή Λαούτου κ. Νικόλαο Σιδηρόπουλο. 

Τους μαθητές συνέδραμαν με την συμμετοχή τους Μέλη από το Εργαστήριο Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής «Μελωδία» με έδρα τη Λάρισα. 

Σε ένα κατάμεστο θέατρο, οι συμμετέχοντες καταξιωμένοι μουσικοί, στο γεμάτο από μουσική δίωρο πρόγραμμα, κατάφεραν να καθηλώσουν το φιλόμουσο κοινό με γνωστές αλλά και άγνωστες μουσικές μελωδίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου