Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Το διεθνούς φήμης σύνολο Μουσικής & Χορού «Erisioni» της Γεωργίας στο 52οΦεστιβάλ Ολύμπου


 

Κυριακή 09/07 & ώρα 21:00 στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης
Οργάνωση – Παραγωγή: Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, Δήμος Κατερίνης,  Υπουργείο πολιτισμού & Πρεσβεία της Γεωργίας

 

Το διεθνούς φήμης Ακαδημαϊκό Εθνικό Σύνολο Μουσικής και Χορού «Erisioni» της Γεωργίας έρχεται στην Ελλάδα για μία και μοναδική εμφάνιση, στο 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου. Η παράσταση, την ευθύνη οργάνωσης - παραγωγής της οποίας έχουν ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, ο Δήμος Κατερίνης,  το Υπουργείο πολιτισμού και η Πρεσβεία της Γεωργίας, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 09/07 και ώρα 21:00, στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης. 

 

Στα 134 χρόνια λειτουργίας του, το Σύνολο έχει στο ενεργητικό του εμφανίσεις σε πολυάριθμες χώρες και πόλεις ανά την υφήλιο: Παρίσι, Γενεύη, Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Σικάγο, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Πεκίνο, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Σιγκαπούρη, Ουκρανία, Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Ινδία, Βιετνάμ, Περού, Μεξικό, Γερμανία, Καναδάς, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία,  Νορβηγία και πολλές άλλες. Σημειώνεται μάλιστα, ότι, το «Chakrulo» που έστειλε η NASA στο διάστημα το 1977 εκτελείται από μέλη του συνόλου  «Erisioni».

 

Στις δύο ώρες της παράστασης, το σύνολο – μουσείο (όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται), θα παρουσιάσει πρωτότυπους  γεωργιανούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, από κάθε μέρος της Γεωργίας. Ένα φαντασμαγορικό «παιχνίδι» μεταξύ χορού, μουσικής, τραγουδιού και φωτός, με 

έμφαση σε λαογραφικά στοιχεία της Γεωργίας.  

 

Η είσοδος για το  κοινό είναι ελεύθερη.

 

 

Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος: «Στον Δήμο Κατερίνης στηρίζουμε έμπρακτα τη συνέχεια της ωραίας αυτής διαδρομής, που  σηματοδοτεί το 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου. Μία διοργάνωση, στην οποία εκτός της Ινδίας (ως τιμώμενης χώρας), συμμετέχει η Γεωργία και άλλες έξι χώρες, γεγονός που καταδεικνύει την εξωστρέφεια του Θεσμού. Ειδικότερα, θα ήθελα να υπογραμμίσω τους ορίζοντες που διανοίγονται για ευρύτερη συνεργασία του Δήμου Κατερίνης με τη Γεωργία, καθώς η χώρα του Εύξεινου Πόντου φιλοξενείται στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Προσκαλώ τους δημότες της Κατερίνης να παρακολουθήσουν το μουσικό σύνολο ««Erisioni», καθώς και όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου, με ξεχωριστό ενδιαφέρον».

 

Λίγα λόγια για την ταυτότητα  του Συνόλου «Erisioni»

 

Το σύνολο ιδρύθηκε το 1885. Από την ημέρα της ίδρυσής  του έως σήμερα, με αφοσίωση στην εθνική λαογραφία, τις εθνικές παραδόσεις και την πρωτότυπη τέχνη, το σύνολο Erisioni στάθηκε ικανό να δώσει πνοή, να συντηρήσει και να διατηρήσει για τις μελλοντικές γενιές τα κορυφαία έργα επαγγελματικής λαϊκής τέχνης από κάθε περιοχή της Γεωργίας, που επιβίωσαν εκατοντάδες αιώνες, όπως: παραστάσεις με δύο χορωδιακά σύνολα (εναλλαγή δύο χορωδιών), κυκλικούς χορούς, χορούς για τελετουργίες ή ιεροτελεστίες και άλλα είδη.

 

Στα 134 χρόνια λειτουργίας του, το σύνολο «Erisioni» έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία. Διακεκριμένοι και αφοσιωμένοι επαγγελματίες της γεωργιανής κουλτούρας έχουν εργαστεί ανά διαφορετικά χρονικά διαστήματα στο  Σύνολο, με βαρυσήμαντη συνεισφορά στη γεωργιανή κουλτούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου