Διαδικασία
Πιλάφι
- Για το πιλάφι Μιλανέζα εμπλουτισμένο με λαχανικά ξεκινάμε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει, χωρίς να ροδίσει.
- Προσθέτουμε τον αρακά, τα μανιτάρια και το καρότο και σοτάρουμε για άλλα 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με τον ζωμό.
- Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τον κρόκο Κοζάνης και αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, για 15-20 λεπτά ή για όσο αναγράφεται στη συσκευασία του ρυζιού.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα πρώτα με μια καθαρή πετσέτα και μετά με το καπάκι της και αφήνουμε για 5 λεπτά.
- Αδειάζουμε το πιλάφι σε φόρμα της αρεσκείας μας, πιέζοντάς το ελαφρά για να πάρει το σχήμα της, και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Σάλτσα Μιλανέζα
- Σε μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για 2 λεπτά, μέχρι το αλεύρι να σκορπίσει το άρωμά του.
- Ρίχνουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε μέχρι το μείγμα να δέσει.
- Προσθέτουμε το κρασί, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ ή λεμονιού και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ συχνά.
- Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει ξανά η σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε κατά μέρος για 5 λεπτά και διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται.
- Αν θέλουμε τη σάλτσα πιο όξινη, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα χυμό λεμονιού.
Σερβίρισμα
- Ξεφορμάρουμε το πιλάφι σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα Μιλανέζα.
- Στολίζουμε με τον άνηθο και το θυμάρι και σερβίρουμε αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου