Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Καλαμαράκια γεμιστά με ουζάτο πλιγούρι, κουκουνάρι και σταφίδες

 


Υλικά

Μερίδες: για 15 μεζεδάκια

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καλαμαράκια γεμιστά με ουζάτο πλιγούρι, κουκουνάρι και σταφίδες, ξεκινάμε από τα καλαμάρια. Ξεχωρίζουμε τα κεφάλια από τους κορμούς τους και αφαιρούμε τα μάτια και το σκληρό «δόντι» στο εσωτερικό της βάσης των πλοκαμιών. Ψιλοκόβουμε τα κεφάλια και αφήνουμε ολόκληρους τους κορμούς.
  2. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κεφάλια, ανακατεύοντας, μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα αποβάλουν.
  3. Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το κολοκυθάκι. Σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το πλιγούρι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και 150 ml νερό.
  4. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο νερό, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κουκουνάρια και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.
  5. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και γεμίζουμε τους κορμούς των καλαμαριών, όχι πολύ σφιχτά για να μη σκάσουν στο μαγείρεμα, φτάνοντας μέχρι 0,5 εκ. από το άνοιγμα. Στερεώνουμε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  7. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καλαμάρια για 4-5 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα μεταφέρουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
  8. Πριν σερβίρουμε, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τα κόβουμε σε φέτες. Μοιράζουμε τις φέτες σε περίπου 15 μικρά πιατάκια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου