Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Croque monsieur με κασέρι

 


Υλικά

Μερίδες: 4

Για την μπεσαμέλ

Για τα croque monsieur

Διαδικασία

Για τη μπεσαμέλ

  1. Για να φτιάξουμε το croque monsieur (κροκ μεσιέ) με κασέρι, ξεκινάμε με την μπεσαμέλ.
  2. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με το λάδι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε πασπαλιστά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για 4-5 λεπτά, χωρίς να αφήσουμε να πάρει χρώμα το αλεύρι [φτιάχνουμε δηλαδή ένα ρου (roux), τη βάση της μπεσαμέλ].
  3. Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το σκόρδο και το θυμάρι και, πριν κάψει και αφρίσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το ρου, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα.
  4. Βράζουμε τη σάλτσα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να «ψηθεί» το αλεύρι.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κασέρι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.

Για τα croque monsieur

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε ελαφρά τις φέτες ψωμιού ανά δύο για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Αραδιάζουμε τις μισές φέτες σε ένα ταψί, σε μονή στρώση.
  4. Αλείφουμε τις φέτες του ταψιού με τη μουστάρδα και σε καθεμία βάζουμε από 2 φέτες ζαμπόν.
  5. Αλείφουμε με τη μισή μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε και μοιράζουμε πάνω τους τη μισή ποσότητα από το κασέρι. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φέτες.
  6. Τις αλείφουμε καλά με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κασέρι.
  7. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει και να ροδίσει ωραία. Σερβίρουμε τα croque monsieur αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου