Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

“Σήματα” ανησυχίας για πληθωρισμό και ακρίβεια...

 


Σε “ράλι” φυσικό αέριο, πετρέλαιο...

Με άνοδο του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό δείκτη TTF σε εβδομαδιαία βάση πάνω από 41% και σε μηνιαία βάση άνω του 51%, ξύπνησαν “τα φαντάσματα του πρόσφατου παρελθόντος”, δημιουργώντας εύλογες απορίες για την ισορροπία της αγοράς...

Συγκεκριμένα, στο πεδίο των 53 ευρώ/MWh κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου, ευρισκόμενες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, καθώς οι traders ανησυχούν ότι οι παγκόσμιες προμήθειες ενέργειας θα πληγούν από διαταραχές στη λειτουργία αγωγών και τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το ολλανδικό φυσικό αέριο, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκε έως και 14,2% στα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανεβάζοντας τη συνολική άνοδο από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο σε πάνω από 30%.



Όπως αναφέρεται, οι τιμές έχουν πέσει από το υψηλό των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο του 2022 και η Ευρώπη έχει γεμίσει σε μεγάλο βαθμό τα αποθέματά της ενόψει του χειμώνα, το οποίο την προστατεύει από περαιτέρω αναταραχή.

“Καύσιμο” στην ακρίβεια

Πάντως, προς ώρας η αγορά παραμένει ψύχραιμη αναμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή και καταγράφει πιθανότητες ολικής ανάφλεξης με την εμπλοκή τρίτων. Επίσης, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι εικόνες με το σαμποτάζ σε αγωγό στη Βαλτική, σταθερά απειλούν να “δώσουν” νέο καύσιμο στο σπιράλ ακρίβειας, ειδικά, εάν γίνουν πράξη οι απειλές της Χεζμπολάχ για χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές, σε περιπτώσεις εμπλοκής των ΗΠΑ στη σύρραξη στη Γάζα.

Πάντως, εάν οι τιμές συνεχίσουν αυτό το “σερί” αναπόφευκτα τον επόμενο μήνα οι τιμές ρεύματος αναμένεται να επηρεαστούν, «Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν λόγω της χαμηλότερης προσφοράς, αλλά, αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό, λόγω των κινδύνων για την προσφορά», δήλωσε ο Έντουαρντ Γκάρντνερ, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics, σε σημείωμα την Πέμπτη. «Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ θα μπορούσε να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση».

Εάν υπάρξει πλήγμα, με βάση αναλυτές, η αναστάτωση θα είναι μεγάλη και θα προκαλέσει ντόμινο επιπτώσεων. Άλλωστε, η Chevron έχει αποκτησει μερίδια σε δύο μεγάλα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου, με την εξαγορά της Noble Energy το 2020 έναντι περίπου 4 δισ. δολαρίων.

Μάλιστα, η Ταμάρ, μία από τις πλατφόρμες παραγωγής που λειτουργεί από τη Chevron βρίσκεται μόλις 15 μίλια μακριά από την Ashkelon, μια πόλη στο νότιο Ισραήλ, και θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ευάλωτη σε επιθέσεις από τη Γάζα. Ήδη εδώ και μερικές μέρες, η Chevron έχει γνωστοποιήσει ότι έχει διακοπεί, για λόγους ασφαλείας, η παραγωγή από το κοίτασμα Ταμάρ. Αντίθετα, η Chevron συνεχίζει να παράγει από το κοίτασμα Λεβιάθαν, όπως άλλωστε και η Energean στα δικά της πεδία στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Το πετρέλαιο

Την ίδια ώρα και οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ ανέβηκαν κατά σχεδόν 6% την Παρασκευή (13/10). Σε εβδομαδιαία βάση η άνοδος είναι πάνω από 7,71%, η μεγαλύτερη από τον περασμένο Φεβρουάριο, με την τιμή να είναι πάνω από τα 91 δολάρια το βαρέλι.

Ανάλογη ήταν και η πορεία για το αμερικανικό αργό που σημείωσε άνοδο 4,78 δολαρίων ή 5,99% φθάνοντας στα 87,87 δολάρια το βαρέλι. Προς ώρας, πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει μικρό αντίκτυπο στον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς το Ισραήλ δεν είναι μεγάλος παραγωγός. Ωστόσο, καταγράφουν τα δεδομένα “ζυγίζοντας” το πώς θα μπορούσε να κλιμακωθεί η τρέχουσα κατάσταση και τι μπορεί να σημαίνει για τις προμήθειες από γειτονικές χώρες στην κορυφαία περιοχή παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο.

Οι “τρίτοι” παίκτες

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Javad Owji δήλωσε την Παρασκευή ότι οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω της τρέχουσας κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amirabdollahian συζήτησε τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς με τον επικεφαλής της λιβανικής ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, η οποία έχει εξαπολύσει τις δικές της διασυνοριακές επιθέσεις στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Reuters, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αυστηροποιήσουν την επιβολή των κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν λόγω οποιουδήποτε ρόλου μπορεί να έχουν στη σύγκρουση, τότε η προσφορά πετρελαίου του Ιράν θα μπορούσε να μειωθεί.

Να σημειωθεί ότι το Ιράν είναι ένας άκρως σημαντικός παραγωγός πετρελαίου. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα, μετά τις ΗΠΑ, με το σχιστολιθικό πετρέλαιο, με αύξηση παραγωγής κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας τα 3,15 εκατομμύρια βαρέλια – η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εφοδιασμού, πίσω μόνο από τον αμερικανικό σχιστόλιθο.

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία φαίνεται να “φρενάρει” τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ σχέδια για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του Ριάντ. Βέβαια, οι εξελίξεις θα καταδείξουν ένα θα υπάρξει μια ολική επανεξέταση των δεδομένων της Σαουδαραβικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς η σύγκρουση κλιμακώνεται, κάτι που, όπως πολλοί σημειώνουν, ήταν και ένας από του στόχους της τρομοκρατικής κίνησης της Χαμάς.

Μια τέτοια απόφαση για αναθεώρηση βασικών αρχών της “προσέγγισης” με το Ισραήλ του Ριάντ, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην προσφορά του “μαύρου χρυσού”, καθώς η Σαουδική Αραβία, με βάση τη Wall Street Journal, είπε στον Λευκό Οίκο ότι ήταν πρόθυμη να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου, αλλά από τις αρχές του επόμενου έτους για να βοηθήσει στην εξασφάλιση της συμφωνίας για το ρυθμό παραγωγής πετρελαίου.

Στο “σκηνικό” αυτό έρχεται να προστεθεί, ως “παράγοντας” που τροφοδοτεί την κίνησην των τιμών του πετρελαίου στα 90 δολάρια και η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες που φέρονται να παραβίασαν το πλαφόν πετρελαίου που είχε ορίσει η ομάδα των G7. Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή “πλαφόν” στις τιμές πετρελαίου αποφασίστηκε για να διατηρήσει, αφενός μια ικανοποιητική ροή ρωσικού πετρελαίου στην αγορά,κι αφετέρου, να “κόψει” έσοδα κρίσιμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία για τη Ρωσία.

«Αυτή η ενέργεια υπογραμμίζει τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών με τους διεθνείς εταίρους του να μειώσουν υπεύθυνα τα πετρελαϊκά κέρδη της ρωσικής κυβέρνησης και να ανακόψουν τη ρωσική πολεμική μηχανή», ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Σημειώνεται G7, η Αυστραλία και η ΕΕ είχαν εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμής στα 60 δολ. ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο πέρυσι, στις 5 Δεκεμβρίου. Αυτό ήρθε παράλληλα με μια κίνηση της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσουν τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.

Το “καταφύγιο” του χρυσού

Στο μεταξύ, πέρα από τα κρατικά ομόλογα μεγάλων χωρών, που λόγω και του συνδυασμού επιτοκίων και πληθωρισμού, κρατιούνται σε υψηλα επίπεδα, ισχυρή άνοδο καταγράφει και ο χρυσός. Βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων με τιμές πάνω από τα 1.900 δολάρια.

Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 58,50 δολάρια ή 3,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.941,50 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 5,2% στην εβδομάδα. Το ασήμι σημείωσε άνοδο 4,3% στα 22,78 δολάρια η ουγγιά, στην πρώτη εβδομαδιαία άνοδό του εδώ και τρία πενθήμερα. Η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 1,2% στα 879,28 δολάρια, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε κατά 0,3% στα 1.141,69 δολάρια και στην εβδομάδα βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου