Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

UNICEF: Νεκροταφείο παιδιών η Γάζα «Κάθε μέρα σκοτώνονται κατά μέσο όρο 240 ανήλικα στον θύλακα», υποστηρίζει ο Οργανισμός - Αγνοούνται άλλα 940

 


Παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως η Unicef, υποστηρίζουν πως «η Γάζα έχει γίνει νεκροταφείο παιδιών», προειδοποιώντας πως οι θάνατοί τους θα αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

https://www.zougla.gr/

Η UNICEF αναφέρει ότι τουλάχιστον 940 παιδιά έχουν αναφερθεί αγνοούμενα στη Γάζα και προσθέτει ότι η έλλειψη νερού και τροφής είναι μια αυξανόμενη απειλή, καθώς πλέον υπάρχει μόνο το 5% της κανονικής παραγωγής νερού.

«Η Γάζα έχει γίνει νεκροταφείο παιδιών». Μάλιστα, επεσήμανε ότι κάθε μέρα, κατά μέσο όρο, σκοτώνονται 240 παιδιά στη Γάζα.

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 8.260 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα, το οποίο αντλεί τις πληροφορίες από τον ελεγχόμενο από τη Χαμάς θύλακα.

Πάνω από το 70% των νεκρών προέρχονται από ευάλωτους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων ατόμων, ανέφερε το υπουργείο τη Δευτέρα(30/10).

Μεταξύ των νεκρών είναι 64 εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας του ΟΗΕ, όπως ανέφερε ο Λαζαρινί.

Η οξεία έλλειψη καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας πλήττει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στον παλαιστινιακό θύλακα, τονίζει η UNICEF.

«Λειτουργεί μόνο μία μονάδα αφαλάτωσης, μόλις στο 5% της δυναμικότητάς της, ενώ και οι έξι μονάδες βιολογικού καθαρισμού λυμάτων δεν λειτουργούν, εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων ή της έλλειψης ηλεκτρισμού», τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, η Κάθριν Ράσελ, απευθυνόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει άμεσα απόφαση με την οποία θα υπενθυμίζει στα εμπλεκόμενα μέρη τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θα ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, ώστε να επιτραπεί απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους όσοι τη χρειάζονται.

Όλες οι προσπάθειες να υιοθετηθεί απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, που πλέον διανύει την 25η ημέρα του, έχουν αποτύχει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για «επικείμενη καταστροφή δημόσιας υγείας» στη Γάζα

Στη Γάζα επίκειται «καταστροφή δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εν μέσω συνωστισμού, μαζικών εκτοπίσεων και ζημιών στις υποδομές υδροδότησης και υγιεινής.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο θανάτων αμάχων, που δεν συνδέονται άμεσα με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Επίκειται καταστροφή δημόσιας υγείας, που ελλοχεύει με τους μαζικούς εκτοπισμούς, τον συνωστισμό, τις καταστροφές στις υποδομές υδροδότησης και υγιεινής», δήλωσε ο Λιντμάιερ σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Γάζα, πάνω από 8.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις αεροπορικές επιθέσεις, στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς θύλακα ως απάντηση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς σκότωσε 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ και συνέλαβε πάνω από 200 ομήρους.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα.

Ερωτηθείς εάν άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας άλλων επιπλοκών που δεν σχετίζονται με τον βομβαρδισμό, ο Λιντμάιερ δήλωσε: «Ναι, πράγματι».

Στην ίδια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της UNICEF προειδοποίησε για τον κίνδυνο βρεφικών θανάτων λόγω αφυδάτωσης καθώς είναι διαθέσιμο μόνο το 5% της κανονικής παροχής νερού.

«Άρα οι παιδικοί θάνατοι λόγω αφυδάτωσης, ιδιαίτερα βρεφικοί θάνατοι λόγω αφυδάτωσης, είναι μια ολοένα και αυξανόμενη απειλή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα παιδιά αρρωσταίνουν από την κατανάλωση υφάλμυρου νερού.

Περίπου 940 παιδιά φέρονται ως αγνοούμενα στη Γάζα, δήλωσε ο ίδιος, με κάποια να εκτιμάται ότι βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα.

Ο Λιντμάιερ ζήτησε να επιτραπεί η παροχή καυσίμων στη Γάζα προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης.

Το Ισραήλ έχει αποκλείσει τη Λωρίδα της Γάζας και αρνείται να επιτρέψει να εισέλθουν καύσιμα στον θύλακα, λέγοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς για στρατιωτικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου