Διαδικασία
Ζύμη
- Για τη ζύμη της πρασόπιτας, σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το νερό, το ελαιόλαδο και το ξίδι.
- Σε άλλο, επίσης μεγάλο, μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα αδειάζουμε στο μπολ ή στον κάδο με τα υγρά υλικά.
- Ζυμώνουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και λεία, που να ξεκολλά εύκολα από τα χέρια μας ή τον κάδο.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη για την πρασόπιτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Γέμιση
- Για τη γέμιση της πρασόπιτας, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα πράσα και τα ζεματίζουμε για 1-2 λεπτά, ώστε να φύγει η αψάδα τους. Τα στραγγίζουμε καλά.
- Παράλληλα σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με τα φρέσκο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τα πράσα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, να καβουρδιστεί ελαφρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε τα τυριά και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη γέμιση, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Πίτα
- Για τη πρασόπιτα, σε αλευρωμένη επιφάνεια δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια μας για 1 λεπτό.
- Τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη-βέργα σε φύλλο με διάμετρο κατά 5-6 εκ. μεγαλύτερη από αυτή του ταψιού.
- Με λίγο λιωμένο βούτυρο αλείφουμε το ταψί και στρώνουμε εκεί το ένα φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και αφήνοντας να εξέχουν οι άκρες από το σκεύος.
- Το βουτυρώνουμε και αυτό και στρώνουμε πάνω του άλλα 2 φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά ένα ένα.
- Απλώνουμε πάνω τους τη γέμιση ομοιόμορφα και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά ένα ένα.
- Φέρνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί, σχηματίζοντας ένα στεφάνι περιμετρικά της πίτας, και αλείφουμε την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο.
- Χαράσσουμε την πρασόπιτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα, για 1 ώρα.
- Αν χρειάζεται, τα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος δυναμώνουμε λίγο τη θερμοκρασία για να ροδίσει όμορφα η πρασόπιτα.
- Σερβίρουμε τη πρασόπιτα ζεστή ή χλιαρή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου