Υλικά
Μερίδες: 6Για τον ζωμό
Ζωμός
- Για να ετοιμάσουμε το ριζότο με γαρίδες σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες για 2-3 λεπτά, πιέζοντάς τα καλά με μια κουτάλα, για να βγάλουν τα νόστιμα ζουμιά τους.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά για περίπου 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, το λεμονοθύμαρο (αν βάλουμε) και τη δάφνη και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε το νερό, βράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να κοχλάσει, και μετριάζουμε τη φωτιά.
- Σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά.
- Σουρώνουμε τον ζωμό σε μια άλλη κατσαρόλα και τον κρατάμε ζεστό.
Ριζότο
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 70 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Αρχίζουμε να ρίχνουμε τον ζωμό σε δόσεις και αλατοπιπερώνουμε.
- Το ρύζι πρέπει να έχει απορροφήσει τον ζωμό, πριν ρίξουμε την επόμενη δόση.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας μικρές δόσεις ζωμού και ανακατεύοντας.
- Είναι έτοιμο όταν έχουν απορροφηθεί τα περισσότερα υγρά, το ρύζι έχει μαλακώσει μεν αλλά κρατάει λίγο και το όλον έχει μελώσει.
- Στο τέλος θα έχει περισσέψει λίγος ζωμός.
- Αποσύρουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και το τυρί, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε 2-3 λεπτά σκεπασμένο πριν σερβίρουμε.
- Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες με λίγο αλατοπίπερο για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
- Ρίχνουμε 2-3 κουτ. σούπας από τον ζωμό που περίσσεψε και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Ο χρόνος είναι αρκετός για να γίνουν οι γαρίδες.
- Σερβίρουμε το ριζότο σε μεγάλη πιατέλα, προσθέτουμε από πάνω τις γαρίδες και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου