Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Στα Αικατερίνεια της Τέχνης & του Πολιτισμού


Μουσική, ποίηση 
εικαστικές εκθέσεις σε εξέλιξη

 

   


Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Αικατερινείων, με σημείο αναφοράς την πολιούχο Αγία Αικατερίνη, συνεχίζονται στους χώρους Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους τους δημότες και επισκέπτες, να παρακολουθήσουν ποιοτικές εκδηλώσεις με επίκεντρο - μεταξύ άλλων - την πόλη μας, την ιστορία και τον πολιτισμό της, στο πέρασμα των χρόνων. Ανοικτό κάλεσμα στο κοινό να επισκεφτεί όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις των φετινών Αικατερινείων απευθύνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Γιάννης Νταντάμης κάνοντας λόγο για την διαχρονική συμβολή του Θεσμού, στην προαγωγή του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.

Ειδικότερα:

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΟΓΟΥ& ΜΕΛΟΥΣ: Κλίμα κατάνυξης & μυσταγωγίας

Με ευλαβική συγκίνηση, σε κλίμα κατάνυξης και μυσταγωγίας, ύμνους  από τη Χορωδία: «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΜΕΛΩΔΟΙ» της Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης,  είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χτες το απόγευμα, οι θιασώτες  της  Βυζαντινής μουσικής.

Ο λόγος για την ενταγμένη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2023» εκδήλωση «Τν πανεύφημον νύμφην Χριστο μνήσωμεν» που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως.  Ομιλητής στη  διάρκεια της εκδήλωσης,  ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κοντογιάννης, ιεροκήρυκας Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος – Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Λεοντιάδης, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), Μυράντα Παππά. 

«Πιερίας αφήγημα»:  Παρουσίαση Βιβλίου - Μένη Σεϊρίδου & Μαρία Καρανίκα

Η φωτογράφος Μένη Σεϊρίδου, η αρχαιολόγος - συγγραφέας Μαρία Καρανίκα και οι εκδόσεις «ΤΡΙ.ΕΝΑ πολιτισμού» παρουσίασαν το απόγευμα της Παρασκευής 17/11, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κατερίνης το βιβλίο «Πιερίας αφήγημα». Πρόκειται για ένα λεύκωμα αφιερωμένο στον κοινό τόπο καταγωγής των δύο δημιουργών, την Πιερία. Ένα βιβλίο όπου οι φωτογραφίες της Μένης Σεϊρίδου και τα κείμενα και οι επιλογές κειμένων της Μαρίας Καρανίκα μάς αφηγούνται μικρές ιστορίες από την 7η χιλιετία π.Χ. μέχρι και το μέλλον αυτού του τόπου. Ένα ταξίδι σε γνωστά και άγνωστα σημεία του Νομού. Για το βιβλίο μίλησε η Καλλιόπη Πασιά, συγγραφέας-υπεύθυνη εκδόσεων ΤΡΙ.ΕΝΑ Πολιτισμού, ενώ αφηγητές ήταν οι: Πάνος Μπαλής και Μαρία Καρανίκα.

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής: Ρένα Αθανασοπούλου «Τάσεις φυγής σε παράλληλο σύμπαν»

Η εικονογραφημένη ποιητική συλλογή της Ρένας Αθανασοπούλου με τίτλο «Τάσεις φυγής σε παράλληλο σύμπαν» παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, το απόγευμα του Σαββάτου 18/11. Το βιβλίο συνοδεύεται από cd, με απαγγελία της ποιήτριας και μουσική του συνθέτη Κώστα Μαργαρίτη. Την εκδήλωση προλόγισε ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος, ενώ συνόδευσε μελωδικά με την κιθάρα του, ο Γιώργος Τσέλιος.

Μουσική εκδήλωση: «Τα αγαπημένα» με την κομπανία «όπως παλιά» & τη χορωδία της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών

Μουσική…. Βόλτα «στα αγαπημένα»  με την κομπανία «όπως παλιά» και τη χορωδία της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών, απόλαυσαν όλοι όσοι το βράδυ της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου βρέθηκαν στην Αστική Σχολή. Ένα αφιέρωμα στο καλό λαϊκό τραγούδι, ένα απάνθισμα αγαπημένων συνθετών, την καλλιτεχνική επιμέλεια του οποίου είχε η Δέσποινα Τσιότσιου.

Nelly's: Αναδρομική έκθεση για τη σπουδαίαΕλληνίδα φωτογράφο

Έως τις 24/11 στην Αστική Σχολή
Έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Φτάρα στον ίδιο χώρο

 

Ένα αφιέρωμα - αναδρομή στο έργο της σπουδαίαςΜικρασιάτισσας φωτογράφου Nelly’s αποτελεί η έκθεση φωτογραφίας, που με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, φιλοξενείται στην Αστική Σχολή, στο πλαίσιο των Αικατερινείων. Η έκθεση τιτλοφορείται «Nelly’s από το Αϊδίνι στην Νέα Υόρκη». Καθοριστική συμβολή στη διοργάνωσή της, έχει ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας, ενώ ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αναστάσιος Μπογιατζής προσφέρει στους επισκέπτες, μία εμπεριστατωμένη περιήγηση. 

"Γυναίκα" του Π. Φτάρα

Παράλληλα, στην Αστική Σχολή λειτουργεί και η Έκθεση φωτογραφίας του καλλιτεχνικού φωτογράφου, Παναγιώτη Φτάρα προέδρου του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας, με τίτλο, η "Γυναίκα", ενώ ανοιχτή στο κοινό είναι και η Αίθουσα Γλυπτικής, με τις δημιουργίες του Ευθύμη Καλεβρά.

H έκεθση θα φιλοξενείται στην Αστική Σχολή έως τις 24/11. Λειτουργεί καθημερινά 10:00 π.μ. -13:00 και τις απογευματινές ώρες: 18:00 – 20:00.

Μαθητές των Σχολείων στη Μουσειακή Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων

Δεκάδες μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεναγούνται καθημερινά - στο πλαίσιο των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ - στη μόνιμη «Μουσειακή Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων», η οποία στεγάζεται στο Επιμελητήριο Πιερίας. Η λειτουργία της έκθεσης συνιστά ένα απτό μαθησιακό εργαλείο για τις μορφές απασχόλησης στην Πιερία του χθες, με σκοπό να γνωρίσουν οι νέοι τα παλαιά παραδοσιακά επαγγέλματα (καρεκλάς, πεταλωτής, τσαγκάρης, σαμαράς, αγγειοπλάστης κ.ά.). Οι ξεναγήσεις των μαθητών στο πλαίσιο των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ συνεχίζονται καθημερινά από την αντιπρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Μυράντα Παππά και θα ολοκληρωθούν στο τέλος Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου