Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Ηπειρώτικη λαχανόπιτα

 


Υλικά

Μερίδες: για ταψί 34-36 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ηπειρώτικη λαχανόπιτα, ξεκινάμε σοτάροντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα στο ελαιόλαδο τα πράσα και τα κρεμμυδάκια σε χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε τα χόρτα, αλατίζουμε και τα αχνίζουμε με κλειστό καπάκι, μέχρι να μαραθούν, να πέσει ο όγκος τους.
  3. Αδειάζουμε όλο το μείγμα της κατσαρόλας σε σουρωτήρι και αφήνουμε για 15 λεπτά για να κρυώσουν τα χόρτα και, κυρίως, να στραγγίξουν. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το τυρί και ανακατεύουμε.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 34-36 εκ.
  5. Στρώνουμε τρία φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με ένα φύλλο, το οποίο τσαλακώνουμε με τα χέρια μας.
  6. Το βουτυρώνουμε και καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο, επίσης τσαλακωμένο και βουτυρωμένο. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα κάτω για να κλείσουμε καλά τη γέμιση και ψήνουμε την πίτα για περίπου 1 ώρα σε χαμηλό ράφι στον φούρνο, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί και από κάτω.
  7. Σερβίρουμε την ηπειρώτικη λαχανόπιτα χλιαρή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου