Υλικά
Μερίδες: 4Για το σερβίρισμα
- Για να φτιάξουμε κοτόσουπα αρωματική με ρύζι, ξεκινάμε βάζοντας τα κομμάτια του κοτόπουλου στη χύτρα, μαζί με το νερό, τη δάφνη, το θυμάρι, τους κόκκους πιπεριού και αλάτι.
- Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της, ρυθμίζουμε την ένδειξη της βαλβίδας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις κοχλάσει το υγρό, ανασηκωθεί η βαλβίδα και βγαίνει ατμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή ένταση και βράζουμε για 30 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τον ατμό και ξεσκεπάζουμε τη χύτρα.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα, το αφήνουμε σε μια πιατέλα και όταν κρυώσει λίγο, το ξεψαχνίζουμε και κομματιάζουμε το ψαχνό.
- Σουρώνουμε τον ζωμό της χύτρας, τον ρίχνουμε ξανά στο σκεύος και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, τις πατάτες, το σέλερι και το ρύζι και κλείνουμε ξανά τη χύτρα με το καπάκι της, ρυθμίζοντας τη βαλβίδα στο «ένα».
- Μόλις ανασηκωθεί η βαλβίδα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τα λαχανικά για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε ξανά τον ατμό και ρίχνουμε στη χύτρα το ψαχνό του κοτόπουλου, τον χυμό λεμονιού και αλάτι.
- Ανακατεύουμε και μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα. Ραντίζουμε κάθε μερίδα με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ρίγανη και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου