Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Πώς διαμορφώνεται το μονοπάτι της πρόκρισης στο EURO 2024 για την Εθνική Ελλάδας μέσω των playoffs

 Η απευθείας πρόκριση της Σλοβακίας στα τελικά του EURO 2024 μετά την εμφατική νίκη της επί της Ισλανδίας (4-2), άφησε το Λουξεμβούργο οριστικά στην 3η θέση του 10ου ομίλου, όμως η ομάδα του Λουκ Χολτς θα έχει άλλη μία ευκαιρία πρόκρισης για τα γήπεδα της Γερμανίας, μέσω των playoffs.

Το Λουξεμβούργο θα συμμετάσχει στα playoffs από τη League C του Nations League για μία δεύτερη ευκαιρία, μαζί με την Ελλάδα. Για την ώρα είναι η 4η ομάδα της διαδικασίας, με τη Γεωργία να βρίσκεται στην κορυφή (με βάση το Nations League ranking) και την Ελλάδα να ακολουθεί στη 2η θέση.

Στην 3η θέση (με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή) θα βρεθεί το Καζακστάν. Ως εκ τούτου οι Καζάκοι θα είναι οι αντίπαλοι της Ελλάδας στις 21 Μαρτίου, εκτός αν πετύχουν την απόλυτη… ανατροπή κι αφήσουν εκτός στον 8ο όμιλο τη Σλοβενία. Σ’ αυτή την περίπτωση το Λουξεμβούργο θα «ανέβει» στην 3η θέση και θα είναι ο αντίπαλος της Ελλάδας και το Αζερμπαϊτζάν, ως πρώτη επιλαχούσα ομάδα θα πάρει θέση στα playoffs ως αντίπαλος της Γεωργίας.

Βάσει των τωρινών δεδομένων -που μπορούν να αλλάζουν στην εξέλιξη των προκριματικών- η σειρά των playoffs για την είσοδο στα τελικά του EURO 2024 του Nations League διαμορφώνεται ως εξής:

  • 21/03/2024 Γεωργία – Λουξεμβούργο (εντός έδρας η Γεωργία)
  • 21/03/2024 Ελλάδα – Καζακστάν (εντός έδρας η Ελλάδα)
  • Τελικός (26/03/2024) Γεωργία ή Λουξεμβούργο – Ελλάδα ή Καζακστάν (η έδρα θα αποφασιστεί κατόπιν κλήρωσης)
  • Επιλαχούσες: Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία
  • Απευθείας πρόκριση από τη League C έως τώρα: Τουρκία, Σλοβακία.

Έντεκα ομάδες έχουν περάσει στην τελική φάση

Στο μεταξύ, στην τελική φάση του EURO 2024, που θα διεξαχθεί στη Γερμανία από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου έχουν ήδη περάσει 11 ομάδες.

Η Γερμανία (13 συμμετοχές, τρεις κατακτήσεις) που είναι η οικοδέσποινα, έχει… παρέα τις: Βέλγιο (έξι συμμετοχές), Γαλλία (δέκα συμμετοχές, δύο κατακτήσεις), Πορτογαλία (οχτώ συμμετοχές, μια κατάκτηση), Σκωτία (τρεις συμμετοχές), Ισπανία (11 συμμετοχές, τρεις κατακτήσεις), Τουρκία (πέντε συμμετοχές), Αυστρία (τρεις συμμετοχές), Αγγλία (δέκα συμμετοχές), Ουγγαρία (τέσσερις συμμετοχές), Σλοβακία (δύο συμμετοχές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου