Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Σαρώνει η ακρίβεια στο ράφι: Δυσεπίλυτο «σταυρόλεξο» οι προσφορές για τους καταναλωτές

 

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το ζήτημα της ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ καθώς οι καταναλωτές έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με το «παιχνίδι» των διαρκών εκπτώσεων και προσφορών στα ράφια. Οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί αφού αδυνατούν να υπολογίσουν πότε μειώνεται και πότε αυξάνεται η τιμή τις προϊόντος.

Από τη μεριά της η Ένωση Σούπερ Μάρκετ απαντά στο OPEN για το κυνήγι των προσφορών αλλά και τη νομοθετική ρύθμιση που εξετάζει να φέρει η κυβέρνηση και αναμένεται να βάλει τάξη στις χαοτικές προσφορές 1+1.

«Οι προσφορές είναι ενέργειες που κάνουν οι εταιρείες που παράγουν τα προϊόντα και σίγουρα το σουπερμάρκετ οφείλουν να τα φέρω στο ράφι. Χρειάζονται κάποιοι κανόνες να μπούνε στο ποτέ μία πρόταση θεωρείται προσφορά και ποτέ δεν είναι. Επομένως μας  βρίσκει σύμφωνους στα σουπερμάρκετ διότι αυτό θα απλοποιήσει  την διαφάνεια των τιμών προς τους καταναλωτές», δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής ΕΣΕ, Απόστολος Πεταλάς.

Οι καταγγελίες καταναλωτικών οργανώσεων για «κόλπα» με τις προσφορές, πέφτουν βροχή. «Υπάρχει τεράστιο μπέρδεμα που ο καταναλωτής δεν μπορεί να το κατανοήσει η αγορά βρίσκεται σε μία μεγάλη σύγχυση Πάντως έτσι όπως  προχωράει το τοπίο είναι θολό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης.

Αν υπολογίσουμε ότι ένα αναψυκτικό  διαφημίζει 5+1 δώρο στην τιμή 3.90 ευρώ. Άρα, το κάθε κουτί το αγοράζουμε 0.78 ευρώ. Στο ίδιο ράφι, αν αγοράσει κάποιος μόνο του ένα αναψυκτικό, έχει τιμή 0.65, δηλαδή 13 λεπτά φθηνότερα από τη συσκευασία που είναι σε προσφορά. Εάν δούμε το αλεύρι σε Προσφορά 2+1 δώρο, με τιμή 6.24 ευρώ. Η τιμή για κάθε πακέτο αλεύρι, είναι 3.12 ευρώ. Στο ίδιο ράφι, αν αγοράσει κάποιος ένα πακέτο αλεύρι, και όχι την προσφορά πωλείται 2 ευρώ. Δηλαδή, 1.12 ευρώ φθηνότερα.

Μητσοτάκης: «Θα προστατεύσουμε τους πολίτες από όσους κερδοσκοπούν σε βάρος τους»

Ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση στα social media αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στο μεγάλο θέμα της ακρίβειας υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί έστω και με αργούς ρυθμούς .

«Ξέρω ότι η απάντηση στην ακρίβεια δεν είναι τα μέτρα προσωρινού και επιδοματικού χαρακτήρα. Είναι όμως εξαιρετικά χρήσιμα και απαραίτητα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μας για συγκράτηση των τιμών στα ράφια. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Θα προστατεύσουμε τους πολίτες από όσους νομίζουν ότι θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους, εκμεταλλευόμενοι τις συνέπειες του εισαγόμενου πληθωρισμού», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τα  ταμπελάκια μειωμένης τιμής φαίνεται πάντως ότι κερδίζει το στοίχημα η κυβέρνηση αφού ξεπέρασαν τους 840 κωδικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου