Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Η Κατερίνη γιόρτασε την Πολιούχο της Αγία Αικατερίνη


Το διήμερο 24 και 25 Νοεμβρίου εορτάστηκε στην Κατερίνη η μνήμη της Πολιούχου Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Νύμφης του Χριστού Αικατερίνης της Πανσόφου.

    Την παραμονή της εορτήςΠαρασκευή 24 Νοεμβρίου το απόγευμα,  πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή πολλών πιστών, η υποδοχή της Ιεράς Εικόνοςτης Παναγίας Ξενιάς, από την ομώνυμη Γυναικεία Ιερά Μονή της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. 

Την εικόνα υποδέχθηκε ο ΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, επικεφαλής των Αρχιερέων που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στους εορτασμούς της Πολιούχου, ο Ιερός κλήρος της Κατερίνης, οι εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια στον Ιερό Καθεδρικό Ναό  ΘείαςΑναλήψεως, επίκεντρο του εορτασμού της Πολιούχου Αγίας Αικατερίνης, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου νέου Επισκόπου Σαλώνων κ. Ιγνατίου, ο οποίος κήρυξε και τον θ. λόγο. Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν επίσης μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μολδαβίας και Μπουκοβίνας κ. Θεοφάνης (Πατριαρχείου Ρουμανίας), Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας).

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό συμμετείχε και η εξοχότατη κ. Έλενα Σώκου, Συντονίστρια του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη.

Ανήμερα της εορτής, το πρωί, τελέστηκεΑρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Μολδαβίας κ. Θεοφάνους και με τη συμμετοχή των παραπάνω Ιεραρχών.

Συμμετείχαν οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Kίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και κληρικοί από άλλες Ιερές Μητροπόλεις, καθώς και πλήθος πιστών που κατέκλυσαν τον περικαλλή Ιερό Καθεδρικό Ναό της πόλεως, στον οποίο οι Κατερινιώτες τιμούν την πολιούχο τους και προσκυνούν την Εφέστιο Εικόνα της και το απότμημα του Ιερού Λειψάνου Της.

Από την πλευρά του ο ΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τους προσφιλείς Αρχιερείς που τίμησαν με την παρουσία τους τις φετινές εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις μνήμης της Πολιούχου και Προστάτιδος της Κατερίνης. Παράλληλα, ευχαρίστησε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της πόλης, τους εκπροσώπους των Αρχών και όλους τους ιερείς για την ενεργό συμμετοχή, συμπροσευχή και παρουσία τους στην εορτή της Αγίας Αικατερίνης.

Μετά την ολοκλήρωση της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία της Ιεράς Εικόνας και του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Αικατερίνης καθώς και της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Ξενιάς στους κεντρικούς δρόμους της Κατερίνης. Τη λιτανεία συνόδευσαν τιμητικά η μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας, διάφοροι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, το Σώμα Προσκόπων και κλιμάκιο Νοσηλευτριών και Διασωστώντου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η ιστορική Εικόνα της Παναγίας Ξενιάς θα παραμείνει στον Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως έως την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, ενώ θα τελούνται καθημερινώς Ιερές Ακολουθίες. 

Παράλληλα, η μνήμη της Αγίας Αικατερίνης τιμήθηκε και στον ομώνυμο Κοιμητηριακό Ναό της Κατερίνης, που αποτελεί τον παλαιότερο Ναό της πόλεως, άλλοτε Μετόχιο της Ιεράς Μονής Σινά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου