Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Απογοητεύσεις από την τελευταία πληρωμή ΟΠΕΚΕΠΕ

 

Μόνο απογοητεύσεις από την τελευταία πληρωμή, τόσοι πολλοί για μια προκαταβολή …κατά προσέγγιση
Στις περισσότερες των περιπτώσεων η προκαταβολή της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου δεν ήταν αρκετή να καλύψει ούτε τις εισφορές του ΕΛΓΑ, ενώ αρκετές ήταν και οι φορές που τα χρήματα ήταν τα μισά της ασφαλιστικής εισφοράς.

Παρά το γεγονός ότι η πληρωμή έγινε αργά την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, ξημερώματα Σαββάτου, ο κόσμος έχει βουίξει από τις ποικίλες αντιδράσεις των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου, οι οποίοι τώρα συνειδητοποιούν το έλλειμμα προετοιμασίας για τη νέα ΚΑΠ και την αναβλητικότητα των κυβερνώντων να πάρουν σαφείς αποφάσεις και να ενημερώσουν τον κόσμο.

Επί της ουσίας η χθεσινή (Παρασκευή 27 Οκτωβρίου) πληρωμή απηχεί την εντολή Αυγενάκη προς τη διοίκηση και τους τεχνικούς συμβούλους του ΟΠΕΚΕΠΕ… κόψτε το λαιμό σας (…εννοείται, να πληρώσετε). Και τον έκοψαν! Η προκαταβολή δεν είναι τίποτα άλλο από μια κατά προσέγγιση πίστωση του 70% της βασικής ενίσχυσης με διαίρεση ενός ποσού 488 εκατ. ευρώ δια του αριθμού των φετινών δικαιούχων, στη βάση όμως του τι είχαν δηλώσει σε επίπεδο εκμετάλλευσης το 2022 (όχι το 2023).

Δύο είναι πάντως οι λόγοι της μεγάλης απογοήτευσης των αγροτών για αυτό που είδαν το βράδυ της Παρασκευής στο λογαριασμό τους.

  • Η σοβαρή μείωση που φέρνει στην προκαταβολή του τσεκ η νέα ΚΑΠ, ειδικά όσο αφαιρούνται η Αναδιανεμητική Ενίσχυση και το νέο πρασίνισμα (eco-schemes).
  • Η παντελής προετοιμασία του ΟΠΕΚΕΠΕ και όσοι τον συνεπικουρούν για μια τέτοια μεγάλη αλλαγή.

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές απ´ αυτές εδώ τις γραμμές, το ενδιαφέρον των ιθυνόντων επικεντρώθηκε περισσότερο στο ποιος θα πάρει τα λεφτά της τεχνικής υποστήριξης και λιγότερο ποιος θα κάνει τη δουλειά της δίκαιης και ακριβούς κατανομής των κοινοτικών ενισχύσεων.

Και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Γιατί χθες ήταν μια προκαταβολή με περιθώρια ελαστικότητας. Τι θα γίνει ως τα Χριστούγεννα με την εκκαθάριση και τι μέχρι την άνοιξη με την πληρωμή των eco-schemes; Πόνος αβάσταχτος!

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
 Στα 488 εκατ. ευρώ  τελικά η πίστωση του τσεκ, πως δικαιολογεί  την τεράστια μείωση του ποσού ο ΟΠΕΚΕΠΕ


Οι επίσημες πληροφορίες θέλουν μέχρι τις 9 το βράδυ της Παρασκευής να έχει περάσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών το σύνολο της σημερινής πληρωμής και συγκεκριμένα ένα ποσό που υπολογίζεται σε 488 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή την ολοκλήρωση, της διαδικασίας πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης 2023, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει:

Η υλοποίηση της πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του 70% σε 538.768 Δικαιούχους μέσω του gov.gr από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτέλεσε στόχο για τον οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, & Τροφίμων, η Διαχειριστική Αρχή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, συνεργάσθηκαν αποτελεσματικά. Το ψηφιακό αρχείο πληρωμής ήδη έχει προωθηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς και από αργά το απόγευμα, σήμερα, 27 Οκτωβρίου, όπως είχε προγραμματισθεί θα αρχίσει η πίστωση των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων με τα ποσά της προκαταβολής.

Η πληρωμή γίνεται μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για όλες τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 και την εφαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας που προβλέπει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027. Έτσι το συνολικό ποσό της προκαταβολής μετά την ενσωμάτωση των ευρημάτων ελέγχου, των μεταβιβάσεων, του συμψηφισμού αχρεωστήτως καταβληθέντων ή άλλων δεσμεύσεων διαμορφώθηκε για τους 538.768 Δικαιούχους σε 488.384.809,32 ευρώ.

Με βάση όσα περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο ΣΣΚΑΠ:

· Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκ ευρώ έναντι 1.068 εκ ευρώ το 2022. Η διαφορά των 239 εκ ευρώ έχει μεταφερθεί στην αναδιανεμητική ενίσχυση (178 εκ ευρώ), τις νέες συνδεμένες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα και θα καταβληθεί αργότερα.

· Εξ αυτών, ο αρχικός υπολογισμός της πληρωμής με βάσει τις υποβληθείσες αιτήσεις ΟΣΔΕ του 2023, εκκίνησε από τα 741.813.749 ευρώ, το 70% των οποίων αντιστοιχεί στα 519.269.910 ευρώ.

· Τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, που δηλώνονται από τους δικαιούχους, ως βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση, προκειμένου να είναι επιλέξιμες προς ενίσχυση, επιτυγχάνεται μόνο με τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου. Για τον λόγο αυτό ήδη από το 2022 δεν έχει κατανεμηθεί Εθνικό Απόθεμα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την βασικότερη αιτία δέσμευσης των δικαιούχου αυτών, την μη πληρωμή τους και εν τέλει την απομείωση του συνολικού ποσού της πληρωμής της βασικής ενίσχυσης κατά 14.5 εκατ. ευρώ.

· Στο παραπάνω ποσό των 14,5 εκατ. πρέπει να συνυπολογίσουμε αθροιστικά 16.7 εκατ. ευρώ επί πλέον απομείωσης λόγω ευρημάτων που πηγάζουν από το κανονιστικό δίκαιο (π.χ. δικαιώματα κάτω των 150 ευρώ που δεν καταβάλλονται) και άλλα ευρήματα, όπως περιοχές natura, έλεγχος από monitoring κ.λ.π

Για όσους παραγωγούς υπάρξουν εκκρεμότητες στην σημερινή προκαταβολή βασικής ενίσχυσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανακοινώσει την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023 διευκρινιστικές οδηγίες.

Επιπλέον στο προσεχές διάστημα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πραγματοποιήσει μέσω του gov.gr τις ακόλουθες πληρωμές:

I. Εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων έτους 2022 περίπου 20 εκατ.

II. Προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων έτους 2023 περίπου 180 εκατ. (τέλος Νοεμβρίου).

III. Εξόφλησης, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Βασικής Ενίσχυσης, της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης και της Εξισωτικής Αποζημίωσης, ύψους περίπου 650 εκ ευρώ.

Συνολικά οι πληρωμές αυτές θα αγγίξουν τα 850 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει σταθερός στη στήριξη των παραγωγών γεωργών και κτηνοτρόφων προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Το ρεπορτάζ λέει ότι η τελευταία καθυστέρηση προέρχεται από τον ΕΛΓΑ και έχει να κάνει με την τελική διαμόρφωση της λίστας παρακράτησης εισφορών που όφειλε να έχει παραδώσει νωρίτερα ο Οργανισμός. Τεχνικά έχει ξεπερασθεί και αυτό το εμπόδιο και πλέον δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πληρωμή θα τρέξει κανονικά.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 
Απέδωσαν οι δοκιμές,  Παρασκευή πιστώνεται  τελικά η προκαταβολή  του τσεκ, περί τα 510  εκατ. ευρώ ενισχύσεις
Όλα έτοιμα για την προκαταβολή του τσεκ δηλώνουν τις τελευταίες ώρες οι τεχνοκράτες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς φαίνεται να έχουν αποδώσει οι ασκήσεις επί χάρτου, δηλαδή οι εικονικές πληρωμές στο ηλεκτρονικό σύστημα και μέχρι το πρωί της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου, παραδίδεται η σχετική εντολή στην Τράπεζα Πειραιώς.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για συγχρονισμό της βάσης δεδομένων του 
gov.gr με τα πληροφορικά συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους ιθύνοντες να φιλοδοξούν ότι θα καταστεί τελικά δυνατή μια καλή πληρωμή. Δηλαδή μια πληρωμή που θα προσεγγίζει και σε ατομικό επίπεδο, επομένως για τον κάθε δικαιούχο αγρότη το 70% της βασικής ενίσχυσης, κατανέμοντας ανάλογα το ποσό των 510 εκατ. ευρώ περίπου που προβλέπεται να διατεθεί συνολικά σ’ αυτή τη φάση με τη μορφή προκαταβολής.

Αρμοδίως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό της βασικής ενίσχυσης με βάση τη νέα ΚΑΠ για το 2023, υπολογίζεται σ’ αυτή τη φάση τη φάση περί τα 800 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η προκαταβολή θα είναι 560 με 550 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν απ’ αυτό το ποσό οι αλλαγές που επέρχονται από εγκαταλείψεις δικαιωμάτων, μεταβιβάσεις κ.α. το καθαρό ποσό δεν θα είναι μεγαλύτερο των 510 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι το αντίστοιχο ποσό που μοιράστηκε πέρυσι ήταν 657 εκατ. ευρώ και άρα λείπουν από το «πανέρι» περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Από το στοιχείο αυτό και μόνο γίνεται φανερό ότι ανεξάρτητα από το πόσο ακριβής θα είναι, η φετινή προκαταβολή δύσκολα θα ικανοποιήσει τον αγροτικό κόσμο, μιας και το συνολικό ποσό θα είναι ιστορικά το χαμηλότερο που έχει μοιρασθεί ως προκαταβολή και με δεδομένο ότι ο αριθμός των δικαιούχων δεν αλλάζει θεαματικά, τα χρήματα που θα δουν να πιστώνονται στο λογαριασμό τους οι παραγωγοί θα είναι κατά πολύ χαμηλότερα απ’ αυτά που συνήθως περιμένουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου