Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Η λογική της διάσπασης και η διάσπαση της λογικής...


Θανάσης Καρτερός

Ο ένας ανακοινώνει από τον ΣΚΑΪ τον τίτλο νέου κόμματος υπό κατασκευή. Την άλλη μέρα ο ίδιος, μόνιμος θαμώνας λαίμαργων καναλιών, αγριεύει: Δεν πρόκειται να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ! Ανακοινώνει, δηλαδή, νέο κόμμα, αλλά δηλώνει κιόλας ότι δεν πρόκειται να... φύγει από το παλιό!

Αλλος βαφτίζει τον Κασσελάκη Τραμπ και Γκρίλο. Εκτιμά ότι είναι φυτευτός από μεγάλα συμφέροντα για να εξουδετερωθεί η αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ στη διανομή των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης από τον Μητσοτάκη. Τρίτος, μονίμως αθυρόστομος, μιλάει για κατάληψη του ΣΥΡΙΖΑ από δυνάμεις της διαπλοκής!

Ολοι μαζί διακινούν την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποαριστεροποιήθηκε - λέξη κι αυτή! Έπαψε να είναι αριστερό κόμμα, επειδή εξέλεξαν τα μέλη του λάθος πρόεδρο. Και ο λάθος πρόεδρος είπε λάθος πράγματα στον ΣΕΒ. Εγκαθιστά αρχηγικό καθεστώς και δεν μπορούν να υπάρχουν σε τέτοιο κόμμα. Πριν κλείσει μήνας από την εκλογή!

Αλλος φεύγει από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας όμως την έδρα του. Και μετά από αυτά και δεκάδες άλλα, τη μαζική επίθεση στον Κασσελάκη από την πρώτη μέρα, το κλίμα διάλυσης στο οποίο έχουν ασμένως συμβάλει, τη «λευκή απεργία», φορτώνουν στον Κασσελάκη μέχρι σταλινισμό(!), γιατί δήλωσε ότι έθεσαν κάποιοι εαυτόν εκτός κόμματος.

Αλλά, αν αυτό που ασκούν είναι κριτική, που μάλιστα διώκεται αδίκως, φέρτε μας τον υφηγητή, που έλεγε ο Σταυρίδης όταν έκανε τον τρελό σε παλιά ελληνική ταινία. Γιατί σε τέτοιες καταστάσεις ο καθένας έχει, βέβαια, το δικαίωμα να κάνει ό,τι του λέει η συνείδησή του. Καλώς. Αλλά κανένας δεν έχει δικαίωμα να καταργεί την κοινή λογική.

Οταν ξεπερνούν υβριστικά τα όρια, ας μην οχυρώνονται πίσω από την ατυχή έμπνευση του Κασσελάκη να αντιγράψει τη ρήση του αείμνηστου. Η εικόνα που δίνουν είναι ότι διάλεξαν τη σύγκρουση και την ηρωική έξοδο. Και κατάφεραν παρεμπιπτόντως τον όντως επίφοβο στην άγνοιά του Κασσελάκη να τον αναδείξουν πιο λογικό απ’ όλους.

Ο Κασσελάκης έχει την πρόσφατη ετυμηγορία της πλειοψηφίας. Έχει διαπράξει σοβαρά ολισθήματα, αλλά δικαιούται μια εύλογη περίοδο χάριτος. Δικαιούται και στήριξη, αντί για πόλεμο, αλλά... ουδέν σχόλιον. Θα κριθεί πάντως όταν έρθει η ώρα αυστηρά. Θα κριθεί επίσης και η λογική της διάσπασης. Η διάσπαση της λογικής όμως κρίνεται τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου