Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

46ο Φεστιβάλ Ολύμπου: ΣΤΟΧΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ «ΑΣΚΗΤΙΚΗ»



  Πολλοί χαρακτήρισαν την «Ασκητική», ένα από τα σημαντικότερα έργα του κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, ως μια νέα Διαθήκη.
  Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσίασε την «Ασκητική» σε θεατροποιημένη εκδοχή, το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017 στο αρχαίο θέατρο Δίου, στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Μια από τις ωραιότερες θεατρικές εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού.
  Ήταν μια παράσταση που αποδόθηκε με την εγκυρότητα του διέπει το Κ.Θ.Β.Ε., σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κουτσουρέλη. Το πιο διάσημο και διαβασμένο έργο του Κρητικού στοχαστή παρουσιάστηκε με μοναδικό τρόπο από το σύνολο των αξιόλογων ηθοποιών, με τους θεατές να γίνονται κοινωνοί του πρωτοποριακού λόγου του συγγραφέα, συμμετέχοντας παράλληλα με δραματική διάσταση στις μεγάλες αγωνίες και τα ιδανικά του Νίκου Καζαντζάκη.  
  Γιατί όπως διαφάνηκε στην παράσταση, ο λόγος της «Ασκητικής» οδηγεί τον άνθρωπο σε άγνωστα μονοπάτια της ανθρώπινης εμπειρίας, αποκαλύπτοντας συνάμα  και πολλές μεταφυσικές αλήθειες. Διαπαιδαγωγεί την ανθρώπινη οντότητα στον αγώνα της ζωής και  διδάσκει ότι μέσα από τις δυσκολίες και τις αιματηρές μάχες, όταν ο άνθρωπος δεν φοβηθεί να αντιμετωπίσει την φθορά του αλλά και το εσωτερικό του μεγαλείο, τότε θα μπορέσει να απαντήσει στα μεγάλα ερωτηματικά της ζωής και να προκαλέσει την λύτρωση. Για να καταλήξει, στο πόσο θαυμάσιο είναι να αγωνίζεσαι συνεχώς χωρίς να υπολογίζεις θυσίες και εχθρικές συνθήκες.
  Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά. Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος. Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου.
  Παρών στην παράσταση και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος είχε εποικοδομητική συνάντηση με τον καλλιτεχνικό σύμβουλο του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γιώργο Χανδόλια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου