Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

«Παράθυρο στον κόσμο της γνώσης» οι εκπαιδευτικές δράσεις των δημοτικών βιβλιοθηκών Κατερίνης & Κορινού



Η ψυχαγωγία και το παιχνίδι με τη γνώση και την καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο συνδυάζονται μοναδικά για τα παιδιά, τα οποία συμμετέχουν μαζικά στις εκπαιδευτικές δράσεις των δημοτικών βιβλιοθηκών Κατερίνης & Κορινού, στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας.

Παιδιά, γονείς, εθελοντές και συνοδοί βιβλιοθηκονόμοι συνεχίζουν τη δημιουργική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, το οποίο οδεύει στην τελική του ευθεία, καθώς όπως είναι γνωστό, ο φετινός επίλογος θα γραφτεί την Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου.


Καθημερινά, τα παιδιά ανοίγουν παράθυρο στον κόσμο της γνώσης και πρωταγωνιστούν με ανεξάντλητο κέφι στις «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο», ένα παιχνίδι σύνθεσης γύρω από διαφορετικά σημεία: σημεία εκκίνησης, σημεία στίξης, σημεία καμπής, σημεία ισορροπίας, σημεία των καιρών, σημεία του ορίζοντα κ.α.


Ειδικότερα, μεταξύ άλλων στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας,
στην Κατερίνη:

«Τα σημεία πάνω στο χάρτη»
Τα παιδιά γνώρισαν διάφορους χάρτες,  έμαθαν για την σημασία και τους συμβολισμούς του υπομνήματος κ.α. Τέλος, σχεδίασαν πάνω σε ένα χάρτη που τους διανεμήθηκε το δικό τους φανταστικό τόπο, ενώ έδωσαν όνομα στις περιοχές και δημιούργησαν τα δικά τους υπομνήματα!
«Η οπτική της φωτογραφίας»
Με την συνδρομή του φωτογράφου Λεωνίδα Ζάρκου, επεξεργάστηκαν μια παλιά και μια καινούργια φωτογραφική μηχανή. Έπειτα παρατήρησαν μια σειρά από φωτογραφίες και εντόπισαν τις διαφορές σε ό,τι αφορά το φως, το ζουμ, την προοπτική και την εστίαση. Τέλος,  κάθε παιδί έβγαλε μια φωτογραφία και όλα μαζί τις είδαν αποτυπωμένες σε υπολογιστή.
«Ζωγραφική με σταγόνες»
Με την συνδρομή της νηπιαγωγού Ράνιας Αναστασιάδου, τα παιδιά γνώρισαν τις ζωγραφικές δημιουργίες του Τζάκσον Πόλοκ και ενημερώθηκαν για την ιδιαίτερη τεχνική του με σταγόνες. Κατόπιν, με τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου αποτύπωσαν στο χαρτί τη δική τους θεματολογία.
ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ

Στο πρόγραμμα της περασμένης εβδομάδας, στη δημοτική βιβλιοθήκη Κορινού,
τα παιδιά μαζί με τους εμψυχωτές, αναζήτησαν και ακολούθησαν «τη Χιονάτη και τα σημεία». Επιπλέον,  γνώρισαν το «Twister - ένα παιχνίδι με σημεία», στη διάρκεια του οποίου -μεταξύ άλλων - χωρίστηκαν και έπαιξαν σε ομάδες, διάβασαν ένα προτεινόμενο βιβλίο, εμπνεύστηκαν και ζωγράφισαν βάσει της δικής τους εκδοχής.

Τέλος,  στον Κορινό, την Τετάρτη 30 Αυγούστου, θα δοθεί έμφαση στα «σημεία της πόλης».


Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους στην ιστοσελίδα network.nlg.gr, ενώ μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τις αναγνωστικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2017gr.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου