Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ





Την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια, ΑΘΗΝΑ) επισκέφθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ Ευάγγελος Αποστόλου στις 30/8/2017, και αφού ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με τους έλληνες αγρότες-ανθοπαραγωγούς στην κυκλική έκθεση δρεπτών ανθέων & πρασινάδων, άκουσε τις προτάσεις του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΑΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ από τον πρόεδρο κ Αθανάσιο Κελμάγερ και μίλησε στους παριστάμενους.

Ο κ Α. Κελμάγερ, χαιρέτισε τους πολλούς ανθοπαραγωγούς, μέλη των οικογενειών τους και φίλους και επεσήμανε την παρουσία μεταξύ άλλων των: Γεωργία Γεννιά (Βουλευτή Πειραιά, με έντονη δραστηριότητα στην ανθοπαραγωγό Τροιζήνα), Διονύση Αδαμόπουλου (Προέδρου Ε’ Δημοτικού Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων), Γεωργίου Πονηρού (Προέδρου Οριζοντίου ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ), Παναγιώτη Παγώνα (Παλαιού Προέδρου ΑΑΣΑ-ΚΑΑ), Γρηγόρη Ζώτου (Προέδρου ΠΕΕΑΠΣΕ-Πανελλήνιας Ένωσης Εμπόρων Ανθοκομικών Προϊόντων & Συναφών Ειδών), Δημήτρη Παπαδάκη (Αντιπρόεδρου ΣΑΝΚΑ-Συλλόγου Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής), Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέα Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), Κώστα Μαντζουράνη (Προέδρου ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ), Αλέκου Μπακούρου, Κώστα Ηρειώτη (ΑΑΣΑ), Χρήστου Φλεριανού (ΑΑΣΑ), Σταύρου Κιτάντη (ΑΑΣΑ), Αλέξανδρου Μόσχου (ΑΑΣΑ), Λένιας Κοντογούρη, Νίκου Βάγια, Γιώργου Λαλιώτη, Δημήτρη Μιχαηλίδη, Γιώργου Λέκκα, Γιώργου Αναγνωστόπουλου, Παναγιώτη Σιετερλή Φοροτεχνικού του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ), Γεώργιου Στάση και άλλων.
Ο κ Αθανάσιος Κελμάγερ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα παρακάτω:
Είναι η πρώτη φορά που ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επισκέπτεται την Ανθαγορά, στα 55 χρόνια συνεχούς λειτουργίας στο ίδιο σημείο, εδώ στον Προμπονά.
Κύριε Αποστόλου σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην αγωνία μας και διορθώσατε, ως Κυβέρνηση, το μεγάλο λάθος, που εκ παραδρομής, από άγνοια των γραφειοκρατών ή από δικιά μας παράλειψη, επιβλήθηκε τον Ιούνιο 2015, και τα άνθη τιμωρήθηκαν με ΦΠΑ 24%.
Σας ευχαριστούμε διότι με δικιά σας απόφαση συμβάλλετε στην συγκράτηση των δαπανών μας, υπογράφοντας στις την Υπουργική Απόφαση για εξαίρεση των ανθοπαραγωγών από την ευρωβόρα συνταγογράφηση των φαρμάκων.
Μας επιτρέψατε να ονειρευτούμε και πάλι.
Πιστεύουμε ότι με την βοήθεια ανιδιοτελών συνεργατών μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο ελπιδοφόρο μέλλον για τους έλληνες αγρότες ανθοπαραγωγούς, και για αυτό το σημερινό εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο έχει ήδη δρομολογήσει, και ζητά την υποστήριξή σας στα παρακάτω:
1.       Την βελτίωση της μηχανοργάνωσης και μηχανογράφησης της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΝΘΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, και ήδη είναι κοντά μας η φίλη Λένια Κοντογούρη, στενή συνεργάτης, χορηγού του Συνεταιρισμού μας.
2.       Την οργάνωση της διαμόρφωσης συνθηκών αναστροφής του καταμερισμού της αγοράς των δρεπτών ανθέων από 80% εισαγόμενα σε ορθολογικότερη σχέση, υπέρ των ελληνικών ανθέων & πρασινάδων.
3.       Την διαμόρφωση εγκαταστάσεων μιας ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΝΘΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της σύγχρονης αγοράς, με συνέπεια, συνέχεια και ποιότητα.
4.       Την υλοποίηση προγράμματος διαφοροποίησης ανθέων, μέσω ανάπτυξης και εμπορίας αυτοφυών Ελληνικών ανθοκομικών φυτών με 10 περίπου επιλεγμένα ελληνικά άνθη σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με την Δρ Ελένη Μαλούπα.
5.       Την προβολή και προώθηση των δρεπτών ανθέων & πρασινάδων, και ως μέσων έκφρασης συναισθημάτων και κοινωνικών σχέσεων.
6.       Την διοργάνωση Συνεδρίου Ελλήνων Ανθοπαραγωγών στην Αθήνα, στις 11 Οκτ 2017, ανοιχτό σε όλους, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
7.       Την εξωστρεφή δράση της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΝΘΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, προς όλους τους Έλληνες, αλλά και προς όλους τους καταστηματάρχες
8.       Την ορθολογική αναδιοργάνωση των εγκαταστάσεων, των λειτουργιών και των συνεργατών για την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων, προς όφελος των ανθοπαραγωγών συνολικά, και της εθνικής οικονομίας. Εμείς προσφέρουμε τις εμπειρίες από 55 χρόνια, την επιχειρηματική μας τόλμη, τις υψηλές καλλιεργητικές μας τεχνικές. Περιμένουμε την έκφραση της συνδρομής της Πολιτείας.
9.       Την αναγνώριση ότι η Κοινωνική Οικονομία, δηλαδή οι Συνεταιρισμοί, είναι επιχειρήσεις, που όμως δρουν για το καλό της κοινωνίας και γι αυτό η φορολογία εισοδήματος των μελών τους θα έπρεπε να είναι σωστή.
Και τελικά, Κύριε Υπουργέ, είμαστε περήφανοι που είμαστε ανθοπαραγωγοί 3η ,4η και 5η γενιά. Είμαστε περήφανοι που είμαστε αγρότες. Θέλουμε να μας αναγνωρίζετε σαν αγρότες.
Και σε αυτό το κοινό όραμα δεν περισσεύει κανένας, όσοι τουλάχιστον σέβονται την κοινή προσπάθεια του Συνεταιρισμού, και δεν θέλουν να κλέψουν τους άλλους ούτε θέλουν να ζουν σε βάρος των άλλων συνεταίρων.
Σκεφτόμαστε να προσκαλέσουμε όλους τους φίλους και συνεργάτες να στηρίξουν την προσπάθεια μέσα στο επόμενο τετράμηνο να διαμορφώσουμε προτάσεις για ένα ελπιδοφόρο πρόγραμμα στρατηγικής και ανάπτυξης.
Καλέσαμε και ενημερώσαμε με σεβασμό τους παλαιούς προέδρους. Σεβόμαστε το παρελθόν, είμαστε εδώ που βρισκόμαστε εξ αιτίας τους, αλλά κοιτάμε με αισιοδοξία στο μέλλον. Και μπορούμε να κοιτάμε στο μέλλον.
Ο κ Α. Κελμάγερ έδωσε ένα αναμνηστικό στον κ Ε. Αποστόλου για τις τελευταίες επιλογές για τους ανθοπαραγωγούς και μαζί έδωσαν ένα αναμνηστικό στον κ Α. Μπακούρο, που υπέδειξε στον Συνεταιρισμό τις πολύπλοκες διαδρομές στα δύσβατα μονοπάτια της γραφειοκρατίας.
Ανταποκρινόμενος ο κ Ε. Αποστόλου είπε μεταξύ άλλων:
Ο κλάδος της ελληνικής ανθοκομίας μπορεί να αποκτήσει μία ιδιαίτερη δυναμική ανάπτυξης μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και των ενισχύσεων που προέρχονται από αυτήν, καθώς οι ασχολούμενοι ανθοκαλλιεργητές ανήκουν και υπηρετούν τον αγροτικό τομέα, δηλαδή αναγνώρισε πλήρως το αίτημα οι ανθοπαραγωγοί να αντιμετωπίζονται ως πλήρεις αγρότες.
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να παρέχει όλα εκείνα τα απαραίτητα εργαλεία χρηματοδότησης τόσο σε θέματα επενδύσεων και εκσυγχρονισμού των χώρων τους όσο και σε θέματα εκπαίδευσης.
Υπάρχουν ειδικά προγράμματα προβολής και προώθησης και για τα δρεπτά άνθη και πρασινάδες και πρέπει να αξιοποιηθούν για να αυξηθεί η δυναμική του κλάδου και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων ανθοπαραγωγών σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές τους.
Ο Υπουργός ανακοίνωσε, τέλος, τη δημιουργία ομάδας εργασίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, εκπρόσωποι του κλάδου κλπ) η οποία θα συνεισφέρει, όπως είπε, τόσο στην συστηματική αποτύπωση των προβλημάτων του κλάδου όσο και στην προσπάθεια δημιουργίας διεπαγγελματικής οργάνωσης του χώρου, μέχρι τις 11 Οκτ 2017, που θα «ξανασυνατηθούμε, όπως είπε, στο Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών».
Από μια απλή αντιπαράθεση των αιτημάτων του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ και των όσων εξήγγειλε ο ΥπΑΑΤ φαίνεται ότι ο κύριος Ε. Αποστόλου ανταποκρίθηκε στον συντριπτικό αριθμό των αιτημάτων, και αυτό μόνο ικανοποίηση και αισιοδοξία μπορεί να δημιουργήσει στους οργανωμένους αγρότες ανθοπαραγωγούς.
Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ της ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ για την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ, το μεσημέρι της 30/8/2017, έκλεισε με ελαφρό μπουφέ με μόνο ελληνικά προϊόντα, που ετοίμασαν οι οικογένειες των ανθοπαραγωγών, μελών του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΑΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ, και άφησε μια ευχάριστη «γεύση» αισιοδοξίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ και τον κλάδο της ελληνικής ανθοκομίας.
Ο κ Αθανάσιος Κελμάγερ στις πολλές συζητήσεις που ακολούθησαν, την έμπρακτη ένδειξη συμπαράστασης από την τριμελή διοίκηση της οριζόντιας ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (Ανθέων 21, ΑΘΗΝΑ), αλλά και στην αμέσως μετά συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΑΣΑ, προσδιόρισε την έναρξη των εντονότερων διεργασιών για την επίτευξη Διεπαγγελματικών συζητήσεων για τον ανθοκομικό κλάδο στην Ελλάδα στις 13 Σεπ 2017, όπου ήδη προσεκλήθησαν τόσο η ΠΕΕΑΠΣΕ-Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων Ανθοκομικών Προϊόντων & Συναφών Ειδών και ο ΣΑΝΚΑ-Σύλλογος Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής, ενώ θα προσκληθούν και τα μέλη της ΚΑΣΕ-Κλαδικός Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Ελλάδος (Αμυγδαλέζα) να συμπράξουν ενεργά, καθώς και κάθε άμεσα ενδιαφερόμενος, για να δημιουργεί αναπτυξιακή προοπτική στα ελληνικά δρεπτά άνθη και τις πρασινάδες.
Οι έλληνες ανθοπαραγωγοί προχωρούν με μεγαλύτερη αισιοδοξία στο μέλλον.


Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου