Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσίευσε το Reuters, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να αποφευχθεί με την κατανάλωση ψαριού.
Η κατανάλωση ψαριού έχει μεγαλύτερη προστατευτική δράση στο κατώτερο μέρος του παχέος εντέρου (το ορθόν) σε σχέση με το ανώτερο (το κόλον).
Όπως διαπίστωσαν οι Κινέζοι επιστήμονες, όσοι τρώνε περισσότερο ψάρι, διατρέχουν κατά 21% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο ορθόν και μόνο 4% στην περίπτωση του καρκίνου στο κόλον (μόνο 4%).
Κατά μέσον όρο η τακτική κατανάλωση ψαριού μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και αυτό αφού προηγουμένως έχουν απομονωθεί άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η προχωρημένη ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος (βασική αιτία για αυτή τη μορφή του καρκίνου), το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό κ.α.
Για την έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν και συνέκριναν τα αποτελέσματα 41 δημοσιευμένων παλαιότερων ερευνών για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, από όλον τον κόσμο.
Πηγή: Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου