Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Aρχίζει να ανατέλλει για τις επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδας


Picture 0 for Aρχίζει να ανατέλλει για τις επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδας
Νέα σημαντική βελτίωση της κατάστασης τους για 4ο συνεχή μήνα κατέγραψαν οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2013, όπως παρουσιάζεται από τις επιδόσεις του δείκτη Northern Greece Business Index 500 .

Ο δείκτης, αν και με αρνητικό πρόσημο, σημείωσε σημαντική άνοδο  παρόλο που οι επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία βίωσαν εντός του Απριλίου τις αρνητικές συνέπειες από την κρίση στην Κύπρο και στο τραπεζικό σύστημα της.



Κατά την εξετασθείσα περίοδο, εξαιτίας του Πάσχα, αλλά και επειδή αρχίζει να αποτυπώνεται η έλευση τουριστών, διευρύνθηκαν οι επιχειρήσεις με αυξημένο τζίρο. Έτσι ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2013 στο -14, έναντι -22 τον Μάρτιο του 2013, -49 τον Δεκέμβριο του 2012 και -47 τον περυσινό Απρίλιο.

Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 16% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 10% τον Μάρτιο του 2013.

Την ίδια στιγμή στο 40% φτάνει το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ μειώνεται στο 43%, έναντι 51% τον Μάρτιο το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.
Για το επόμενο εξάμηνο, διαμορφώνονται στο 32% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση τους, σε σχέση με 24% τον Μάρτιο. Στασιμότητα προβλέπει το 38% (54% τον Μάρτιο) και βελτίωση το 30%, έναντι 22% τον προηγούμενο μήνα.

Στο πεδίο της απασχόλησης, είναι θετικά τα μηνύματα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Η πρόθεση προσλήψεων υπερκαλύπτει την πρόθεση απολύσεων προκαλώντας θετικό ισοζύγιο στην αγορά εργασίας, ενώ προφανώς η έναρξη της τουριστικής περιόδου και οι καλοί οιωνοί για την πορεία της, συμβάλλουν στην αύξηση των θέσεων εργασίας.

Έτσι, εκ νέου συρρικνωμένη είναι η πρόθεση απολύσεων, προσεγγίζοντας το 10%, έναντι 11% τον Μάρτιο του 2013, ενώ στο 12% (έναντι ποσοστού 3% τον Μάρτιο ) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις.

Η συντριπτική πλειονότητα των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 78%, έναντι αντίστοιχου, μεγαλύτερου ποσοστού, 86% του προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Απρίλιο καταδεικνύουν οριακή αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως μειώθηκε (49%, έναντι 48% τον Μάρτιο).

Αύξηση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 27% (20% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Μαρτίου του 2013) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 24%, έναντι 32% τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, με χρονικό σημείο έναρξης τον Οκτώβριο του 2009, ανελλιπώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου