Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Σενάριο για κλιμάκωση του φόρου στα αγροτεμάχια βάσει επιδοτήσεων

http://www.agronews.gr

Αναβολή τουλάχιστον μιας εβδομάδας παίρνει η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων μετά τα ομαδικά πυρά που δέχτηκε από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με αιχμή το ζήτημα των αγροτεμαχίων.

Οι τελευταίες διαρροές από το οικονομικό επιτελείο θέλουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε μια σειρά διορθωτικών κινήσεων, μια εκ των οποίων προβλέπει την κλιμάκωση του φόρου βάσει των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι αγρότες. Το σκεπτικό είναι όσοι λαμβάνουν υψηλές επιδοτήσεις να πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο για τα αγροτεμάχια. Ως εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί η βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μια ακόμα –εξεταζόμενη- αλλαγή αφορά αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης ώστε  να επιβαρυνθούν περισσότερο οι μεγαλοϊδιοκτήτες και να ελαφρυνθούν οι μικροκτηματίες.
Τέλος, στο τραπέζι έχει πέσει και η μείωση ή και η κατάργηση του συντελεστή απόστασης από τη θάλασσα ο οποίος, ούτως ή άλλως, δεν επηρεάζει την απόδοση των καλλιεργούμενων αγροτεμαχίων.
Συνοπτικά οι τρεις αλλαγές στο νομοσχέδιο που φέρεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι:
- Αξιοποίησης των δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με τις επιδοτήσεις, ώστε όσοι αγρότες λαμβάνουν υψηλές ενισχύσεις να πληρώνουν περισσότερο φόρο
- Αλλαγής της κλίμακας φορολόγησης των αγροτεμαχίων, ώστε όσο αυξάνεται η επιφάνεια ενός αγροκτήματος να αυξάνεται και ο συντελεστής φόρου –σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο τωρινό σχέδιο όπου από 130 στρέμματα και πάνω εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης.
 - Επανεξέταση των συντελεστών απόστασης από τη θάλασσα για τα αγροτεμάχια.
-Άλλες πιθανές αλλαγές αφορούν στην απαλλαγή των δεσμευμένων από το Δημόσιο ακινήτων, στη φορολογική ελάφρυνση των διατηρητέων και παραδοσιακών κτισμάτων και στην ορθολογικότερη εν γένει φορολογική αντιμετώπιση των οικοπέδων.

ΠΑΣΟΚ: «Aφορολόγητο όριο για τα πρώτα 30-50 στρέμματα των αγροτών»

Ουσιαστικές αλλαγές, όμως, ζητάει και το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Ο βουλευτής, Γ. Ντόλιος σε δηλώσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το παρών νομοσχέδιο δεν προβλέπει ως όφειλε ένα «αφορολόγητο όριο για τους κατ' επάγγελμα αγρότες για τα πρώτα 30-50 στρέμματα σε συνδυασμό με την αξία της εκτάσεως».
Ακόμα, στο «πακέτο» των πέντε προτάσεων που έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να υπάρξει «διάκριση των αρδευόμενων ή μη ελαιοκαλλιεργειών και δενδροκαλλιεργειών με αντίστοιχη πρόταση για μείωση του Συντελεστή Χρήσης των μη αρδευόμενων».
Παράλληλα, στο ανακοινωθέν που εξέδωσε  το διευρυμένο ΚΤΕ του κόμματος τονίζεται ότι «θα πρέπει να προβλεφθούν χαμηλοί συντελεστές για παραγωγικές εγκαταστάσεις του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης» .
Αναλυτικά η δέσμη προτάσεων του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:
Α) Mείωση από 1 σε 0,8 του Συντελεστή Πρόσοψης στα «τυφλά» ακίνητα (κυρίως σε διαμέρισμα σε φωταγωγό).
Β) Mείωση από 1 σε 0,8 του Συντελεστή Παλαιότητας για τα κτίσματα άνω των 50 ετών.
Γ) Dιάκριση των αρδευόμενων ή μη ελαιοκαλλιεργειών και δενδροκαλλιεργειών με αντίστοιχη πρόταση για μείωση του Συντελεστή Χρήσης των μη αρδευόμενων.
Δ) Eξέταση εκπτώσεων και αναστολής πληρωμής φόρου με κοινωνικά κριτήρια ειδικών κατηγοριών π.χ. αύξηση του εισοδηματικού ορίου των 7.000 ευρώ.
Ε) Σχετικά με τη χορήγηση αναστολής καταβολής του οφειλόμενου φόρου για τα Νομικά Πρόσωπα, προτείνεται το εξής: α) τη διατήρηση του 30% μείωσης του συνολικού κύκλου εργασιών σε σχέση με το προηγούμενο με αυτό φορολογικό έτος για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ.), β) την αύξηση στο 50% για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες (Α.Ε., ΕΠΕ κ.λπ.), γ) τη ΜΗ χορήγηση αναστολής για τις εξωχώριες εταιρείες (off shore).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου