Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Άνοιξε η αυλαία των εκδηλώσεων «Φώτια 2017»

          Την αυλαία των εκδηλώσεων «Φώτια 2017» άνοιξε η ημερίδα με θέμα «Ο Φόβος του Θεού και οι φοβίες των ανθρώπων» που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Κυριακή το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Ο Άγιος Φώτιος» με εισηγητές  τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ  και τον Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής τού Α.Π.Θ. κ. Γεώργιο Μαντζαρίδη.

          Την ημερίδα προλόγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων του καταξιωμένου θεσμού. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τα Φώτια αποτελούν και φέτος σημείο αναφοράς  για την Ορθοδοξία και τον πολιτισμό και αναδεικνύουν το πολυδιάστατο του τόπου μας,  περιλαμβάνοντας έναν ευρύ κύκλο ποικίλων εκδηλώσεων, λατρευτικών και θεολογικών, μουσικών, καλλιτεχνικών, επιστημονικών. Κλείνοντας, ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους, τους δύο διακεκριμένους ομιλητές με σημαντικό ποιμαντικό, επιστημονικό και παιδαγωγικό έργο.
          Ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ  καταρχάς αναφέρθηκε στον φόβο του Θεού σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για ψυχολογική κατάσταση, αλλά γέννημα της θείας χάριτος, αρχή σοφίας και βασικό στάδιο του πνευματικού αγώνος. Τεκμηριώνοντας αγιογραφικά και αγιοπατερικά τον λόγο του προσέθεσε επίσης, ότι ο φόβος του Θεού επιφέρει την ευαρέσκεια και το έλεός Του στους πιστούς, χρησιμοποιώντας επίκαιρα παραδείγματα από την εκκλησιαστική ζωή αλλά και την διδασκαλία των νεωτέρων αγίων της Εκκλησίας. Διευκρίνισε ακόμη, ότι ο φόβος του Θεού είναι στην πραγματικότητα γνώρισμα αγάπης ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά και στις ανθρώπινες φοβίες.
          Στην εισήγησή του ο Ομότιμος Καθηγητής της Ηθικής και της Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού κ. Γεώργιος Μαντζαρίδης σκιαγράφησε την έννοια «Φόβος του Θεού» και εξήγησε τη σημασία του. Τόνισε ότι ο φόβος του Θεού αποτελεί βασικό στοιχείο της πνευματικής ζωής του ανθρώπου που εμφανίζεται τελικά ως «φαινομενική αντινομία» μιας και «είναι μια διαδικασία που συνεχώς εξελίσσεται  και καταλήγει στην τέλεια αγάπη, η οποία και τελικά εκτοπίζει τον φόβο», όπως ανέφερε.
          Μετά το πέρας των δύο εισηγήσεων  ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων,  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος, εκπρόσωποι των Αρχών, φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.
          Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στον ίδιο χώρο, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στις 7.30μ.μ., με τη συναυλία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος με τίτλο «Ιχνηλατώντας τους ήχους της πόλης μας».








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου