Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Φωτιά στον κόσμο βάζει ο Τραμπ...

Δικαστικό «φρένο» στο διάταγμα του για το Προσφυγικό....
«Φωτιές» σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλούν οι πρώτες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ ως νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η άμεση εφαρμογή του διατάγματος που υπέγραψε την Παρασκευή κλείνοντας τα σύνορα των ΗΠΑ για μουσουλμάνους πρόσφυγες από επτά χώρες, δημιουργεί χάος στα αμερικάνικα αεροδρόμια, έντονη ανησυχία στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και την αντίδραση των χωρών που θίγονται όπως του Ιραν που ανακοίνωσε ήδη μέτρα αμοιβαιότητας.

Το διάταγμα του Τραμπ έχει προκαλέσει απόλυτο χάος και έχει χωρίσει οικογένειες, δήλωσε ο Αμπεντ Αγιούμπ, νομικός και πολιτικός διευθυντής της Αμερικανο-Αραβικής Επιτροπής κατά των Διακρίσεων στις ΗΠΑ.


Το διάταγμα διακόπτει την εισδοχή όλων των προσφύγων για 120 ημέρες και απαγορεύει για 90 ημέρες την είσοδο πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών (Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη, Συρία, Σουδάν και Σομαλία) στο αμερικανικό έδαφος, ακόμη και αν κατέχουν νόμιμη βίζα.

Ο Τραμπ λέει ότι στόχος είναι ο αποκλεισμός «ισλαμιστών τρομοκρατών» και ότι προτεραιότητα εισδοχής θα δοθεί στους χριστιανούς.

Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, τουλάχιστον μία οικογένεια προσφύγων κρατείται στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, αλλά δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση στα υπόλοιπα αεροδρόμια της αμερικανικής επικράτειας.



Αγνωστο είναι επίσης πόσοι επιβάτες εμποδίσθηκαν να επιβιβασθούν σε αεροπλάνα διάφορων αεροπορικών εταιρειών που είχαν ως προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και πόσοι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ, κάτοχοι πράσινης κάρτας, που έλειπαν στο εξωτερικό βρίσκονται τώρα σε αδυναμία να επιστρέψουν.

Απόφαση δικαστηρίου αναστέλλει την ισχύ του διατάγματος

Ήδη υπήρξε η πρώτη αντίδραση του δικαστικού συστήματος των ΗΠΑ, κατά του διατάγματος Τραμπ. Η ομοσπονδιακή δικαστής του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης εξέδωσε Κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες

Η δικαστίνα Αν Ντόνελι, πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, έλαβε την απόφαση σε συνεδρίαση σχετικά με το διάταγμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα σε πολίτες επτά κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών χωρών και ανεστάλη το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών εκτιμά ότι η εντολή επηρεάζει 100 ως 200 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί σε αεροδρόμια των ΗΠΑ ή ταξιδεύουν, αν και νομικοί σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση σε επιβεβαιώσουν τον αριθμό.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Οι αποφάσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως οι περιορισμοί στην είσοδο προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, «ανησυχούν» τη Γαλλία και τη Γερμανία, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Παρίσι.

«Η υποδοχή προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο αποτελεί υποχρέωσή μας. Πρέπει να οργανωθούμε ώστε αυτό να γίνει με αμερόληπτο, δίκαιο, αλληλέγγυο τρόπο», είπε ο Ζαν-Μαρκ Ερό, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώπη είναι στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την εισροή σύρων προσφύγων.

Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για τους δρακόντειους περιορισμούς που αποφάσισε χθες ο Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση και την είσοδο προσφύγων, ο Ερό, στο πλάι του γερμανού ομολόγου του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απάντησε: «αυτή η απόφαση δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί».

«Όμως υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που μας ανησυχούν», πρόσθεσε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μιλήσαμε πολύ, ο Ζίγκμαρ κι εγώ, για το τι πρόκειται να κάνουμε».

«Θα έλθουμε σε επαφή με τον (αμερικανό) συνάδελφό μας Ρεξ Τίλερσον όταν διοριστεί για να συζητήσουμε σημείο προς σημείο και να έχουμε μια ξεκάθαρη σχέση», συνέχισε ο Ερό, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται να προσκαλέσει τον μελλοντικό αμερικανό ομόλογό του στο Παρίσι.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου