Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 27ης Ιανουαρίου

Σαν σήμερα

1302: Εξορίζεται από τη Φλωρεντία ο ποιητής και δημιουργός της «Θείας Κωμωδίας», Δάντης Αλιγκέρι.
1606: Αρχίζει στην Αγγλία η δίκη του Γκάι Φωκς, του ηγέτη της αποκληθείσας «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας»-της απόπειρας άγγλων καθολικών να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο και να δολοφονήσουν το βασιλιά Ιάκωβο Α'- και άλλων συνωμοτών. Θα καταδικαστούν και θα εκτελεστούν στις 31 Ιανουαρίου.
1613: Ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) παρατηρεί για δεύτερη φορά τον πλανήτη Ποσειδώνα και αδυνατεί να καταλάβει τι ακριβώς είναι αυτό που βλέπει. Τον είχε παρατηρήσει πρώτη φορά στις 28 Δεκεμβρίου 1612. Και στις δύο περιστάσεις, ο Γαλιλαίος μπερδεύει τον Ποσειδώνα για σταθερό αστέρα και έτσι δεν πιστώνεται με την ανακάλυψή του.
1678: Αρχίζει να λειτουργεί στις ΗΠΑ η πρώτη ιδιωτική Πυροσβεστική Υπηρεσία.
1710: Ο τσάρος Πέτρος ο Μέγας συντάσσει τον πρώτο προϋπολογισμό του ρωσικού κράτους.
1785: Ιδρύεται το πρώτο κρατικό αμερικανικό πανεπιστήμιο στην πόλη Αθήνα της Γεωργίας.
1827: Ελληνικά επαναστατικά τμήματα υπό τους Διονύσιο Βούρβαχη, Παναγιώτη Νοταρά και Ιωάννη Μαυροβουνιώτη δέχονται επίθεση 2.000 πεζών και 600 ιππέων υπό τον Κιουταχή, στο Καματερό Αττικής. Στη μάχη πέφτει ηρωικά ο Βούρβαχης μαζί με 300 μαχητές.
1880: Ο εφευρέτης Τόμας Έντισον κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την ανακάλυψη του λαμπτήρα πυρακτώσεως.
1888: Ιδρύεται η Εθνική Γεωγραφική Εταιρία στις ΗΠΑ, που εκδίδει το περιοδικό «National Geographic».
1920: Κατά των εργατικών νομοσχεδίων τάσσονται οι εργάτες, που συγκεντρώνονται στο «Αθήναιον».
1923: Το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας (Ναζιστικό) οργανώνει το πρώτο του συνέδριο στο Μόναχο.
1924: Η σορός του Λένιν τοποθετείται σε μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
1926: Ο σκωτσέζος Τζον Μπέιρντ παρουσιάζει στο Βασιλικό Ινστιτούτο του Λονδίνου την πρώτη μορφή της τηλεόρασης.
1943: Β' Παγκόσμιος Πολέμος: Εξαπολύεται η πρώτη αμερικανική επίθεση από αέρος εναντίον της Γερμανίας.
1944: Λήγει η Πολιορκία του Λένινγκραντ ή Πολιορκία των 900 ημερών:Ο Κόκκινος Στρατός ανακαταλαμβάνει το Λένινγκραντ από τους Ναζιστές. Στις 872 ημέρες κατοχής, περίπου 1.100.000 κάτοικοί του πέθαναν από τους βομβαρδισμούς και την πείνα.
1945: Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει τους περίπου 7.500 αιχμαλώτους κρατουμένους στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς στην Πολωνία, που βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι εκεί.
1951: Οι ΗΠΑ ζητούν από την ΕΣΣΔ να τους επιστραφούν τα 670 πλοία, που της είχαν παραχωρήσει με ενοίκιο.
1953: Νέα αυτόματα τηλεφωνικά κέντρα αρχίζουν να λειτουργούν στη Θεσσαλία και σε άλλα διαμερίσματα της Ελλάδας.
1959: Στο 21ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ, εδραιώνεται περαιτέρω η θέση του Νικήτα Χρουστσόφ, πρωθυπουργού και γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.
1964: Η Γαλλία αναγνωρίζει επίσημα τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
1967: Τρεις αστροναύτες χάνουν τη ζωή τους από φωτιά, που εκδηλώνεται στο διαστημόπλοιο Apollo 1 κατά τη διάρκεια δοκιμών στο ακρωτήρι Κανάβεραλ της Φλόριντα.
Πρόκειται για τους Βίρτζιλ Γκρίσομ, Έντουαρντ Γουάιτ και Ρότζερ Τσάφι.
- Την ίδια μέρα 62 κράτη υπογράφουν στην Ουάσινγκτον τη Συνθήκη για το Διάστημα, με την οποία απαγορεύεται η χρήση πυρηνικών όπλων στο διάστημα.
1973: Υπογράφεται στο Παρίσι συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Βιετνάμ. Η απόφαση για την κατάπαυση του πυρός τίθεται σε εφαρμογή στις 7 το βράδυ.
1979: Σε εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1978, καθιερώνεται ενιαίος τύπος εθνικής σημαίας, η οποία θα φέρει 9 λευκές και μπλε λωρίδες, εναλλασσόμενες, με το σταυρό στο άνω αριστερό άκρο.
1984: Το κεφάλι του Μάικλ Τζάκσον τυλίγεται στις φλόγες, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων διαφημιστικού σποτ της Pepsi. Κατά την έκτη λήψη πυροτεχνήματα σκάνε πριν ο Τζάκσον προλάβει να κατέβει τις σκάλες, με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά τα μαλλιά του. Το ατύχημα του προκαλεί εγκάυματα δεύτερου και τρίτου βαθμού στο κρανίο και το σώμα.
1989: Σωματοφύλακας του Γιώργου Κοσκωτά καταθέτει στον ανακριτή ότι τα λεφτά από τον επιχειρηματία πήγαιναν στους Μένιο Κουτσόγιωργα και Γιώργο Λούβαρη σε κουτιά από «πάμπερς».
1991: Ο σομαλός ηγέτης, Μοχάμαντ Σιγιάντ Μπαρ, εγκαταλείπει τη χώρα του, καθώς οι επαναστάτες καταλαμβάνουν το παλάτι του και την πρωτεύουσα, Μογκαντίσου.
1993: Στην Αλβανία, η χήρα του Εμβέρ Χότζα, Νετζμίγε, καταδικάζεται σε κάθειρξη εννέα ετών, για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.
1996: Ξεσπά η κρίση των Ιμίων: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της Χουριέτ.
2010: Η φημολογία για λήψη δανείου της Ελλάδας από την Κίνα στέλνει τα spreads στα ύψη και στις 373 μονάδες από 303 στις 25 Ιανουαρίου. Επανέρχονται τα σενάρια περί χρεωκοπίας.
2010: Ένας άνεμος που φυσάει στη νήσο Μπάροου της Αυστραλίας, στη διάρκεια του κυκλώνα Ολίβια το 1996, κατέχει πλέον το νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας, με 407,2 χιλιόμετρα την ώρα, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον άνεμο του 1934 στην κορυφή του όρους Ουάσιγκτον στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, ο οποίος είχε φυσήξει με ταχύτητα 371,8 χιλιομέτρων/ώρα.
2011: Προς λύση φαίνεται να οδεύει, η κατάληψη της Νομικής Σχολής, καθώς οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος βρήκαν κτίριο για την ασφαλή μεταφορά των 300 παράνομων μεταναστών. Νωρίτερα, οι πρυτανικές αρχές είχαν αποφασίσει την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου και αναμενόταν η επέμβαση της αστυνομίας εάν δεν βρισκόταν λύση στο αδιέξοδο.

Γεννήσεις:

1571 - ο σάχης της Περσίας, Αμπάς Α' ο Μέγας
1756 - ο αυστριακός συνθέτης κλασικής μουσικής, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
1832 - ο άγγλος συγγραφέας και μαθηματικός, Λιούις Κάρολ, φιλολογικό ψευδώνυμο του Τσαρλς Λούντβιτζ Ντόντγκσον (Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων)
1924 - ο τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς
1933 - ο αιγυπτιακής καταγωγής βρετανός κροίσος, Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ
1947 - ο συνθέτης, Αμάραντος Αμαραντίδης
1948 - ο μεγάλος λετονός χορευτής, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ

Θάνατοι:

1901 - ο ιταλός συνθέτης, Τζουζέπε Βέρντι («Αΐντα», «Ναμπούκο», «Ριγκολέτο», «Τροβατόρε», «Τραβιάτα»)
1943 - ο λυρικός ποιητής, Μιλτιάδης Μαλακάσης
1974 - ο κύπριος στρατιωτικός και πολιτικός, Γεώργιος Γρίβας - «Διγενής», ιδρυτής της οργάνωσης «Χ» στην Κατοχή και τη απελευθερωτικής οργάνωσης «ΕΟΚΑ» στην Κύπρο
1980 - Στρατής Τσίρκας, φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιάννη Χατζηαντρέα, συγγραφέας
1983 - ο γάλλος κωμικός ηθοποιός, Λουί Ντε Φινές
1994 - η ηθοποιός, Μιράντα Μυράτ
2008 - ο ινδονήσιος στρατιωτικός και πολιτικός, που διετέλεσε 2ος πρόεδρος της χώρας, Σουχάρτο
2009 - ο τραγουδοποιός και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Πάνος Τζαβέλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου