Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 28ης Ιανουαρίου

Αποτέλεσμα εικόνας για 2008 - ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος

1547: Ο βασιλιάς Ερρίκος Η' της Αγγλίας πεθαίνει και στο θρόνο ανεβαίνει ο εννιάχρονος γιος του, Εδουάρδος ΣΤ', ο πρώτος Προτεστάντης ηγέτης της Αγγλίας.
1724: Ο Μέγας Πέτρος ιδρύει τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών στην Αγία Πετρούπολη.
1756: Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ βαφτίζεται μια μέρα μετά τη γέννησή του στο ναό του Αγίου Ρούπερτ στο Σάλτζμπουργκ.
1826: Η Ναυμαχία του Αράξου: Ο Ανδρέας Μιαούλης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζει να καταφύγει στην Πάτρα. Έτσι, κατορθώνει να μπει στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι και να το εφοδιάσει με τρόφιμα και πολεμοφόδια.
1855: Γίνεται το πρώτο ταξίδι με ατμομηχανή από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά μήκος του Παναμά στην Κεντρική Αμερική, μετά την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής, Panama Railway.
1871: Το Παρίσι παραδίδεται στους Πρώσους που το πολιορκούν από το Σεπτέμβριο του 1870, θέτοντας τέλος στο Γαλλο-Πρωσικό Πόλεμο.
1887: Η μεγαλύτερη πιστοποιημένη χιονονιφάδα πέφτει στο Φορτ Κίοχ της Μοντάνα και έχει μέγεθος 38 εκατοστά πλάτος επί 20 εκατοστά πάχος.
1896: Η πρώτη κλήση για παραβίαση του ορίου ταχύτητας στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Γουόλτερ Άρνολντ τιμωρείται με πρόστιμο ενός σελινίου, επειδή συλλαμβάνεται να τρέχει με το αυτοκίνητό του με ταχύτητα 12 χλμ/ώρα, ενώ το όριο ταχύτητας είναι 3 χλμ/ώρα.
1897: Ο λαός της Σητείας και της Ιεράπετρας Λασιθίου ζητά με ψήφισμά του την Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα.
1900: Επιδημία τύφου ξεσπά στην Αθήνα.

- Την ίδια μέρα ιδρύεται στο εστιατόριο «Μαρίενγκαρντ» της Λειψίας η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γερμανίας (DFB), από εκπροσώπους 86 συλλόγων.
1908: Καθίσταται υποχρεωτικό το μάθημα της γυμναστικής για τους φοιτητές. Διάσταση Συγκλήτου και Υπουργείου Παιδείας για το θέμα.
1909: Τα αμερικανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την Κούβα, εκτός από τη βάση του Γκουαντάναμο.
1911: Το φημισμένο Διαμάντι της Ελπίδας, που φορούσε η Μαρία Αντουανέτα, πωλείται στη Νέα Υόρκη από τον Πιερ Καρτιέ στο Νεντ Μακλίν για 180.000 δολάρια. Το διαμάντι, ινδικής προέλευσης έχει μέγεθος καρυδιού και σκούρο μπλε χρώμα και είναι 44,5 καρατίων. Με το μοναδικό αυτό πετράδι συνδέονται διάφορες ιστορίες κακοτυχίας, τρέλας και βίαιων θανάτων.
1913: Ο Γερμανός Ε΄ εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης.
1915: Α' Παγκόσμιος Πολέμος: Οι Οθωμανοί επιτίθενται στο Σουέζ.
- Την ίδια μέρα, ιδρύεται με απόφαση του Κογκρέσου, η Αμερικανική Ακτοφυλακή.
1918: Δημιουργείται ο Κόκκινος Στρατός στη Ρωσία. Ο Λέων Τρότσκι αναλαμβάνει την ηγεσία του.
1922: Η κυβέρνηση της Άγκυρας καθορίζει και πάλι τους όρους της ειρήνης: 1) εξάπλωση της Ευρωπαϊκής Τουρκίας μέχρι την Αδριανούπολη και 2) εκκένωση της Σμύρνης.
1932: Η Ιαπωνία καταλαμβάνει τη Σαγκάη στην Κίνα.
1935: Η Ισλανδία γίνεται η πρώτη δυτική χώρα που νομιμοποιεί τις εκτρώσεις.
1943: Οι Ναζί αρχίζουν τη στρατολόγηση γυναικών από 17 έως 45 ετών.
1961: Έρχεται στο φως το ανάκτορο της Βεργίνας από τις ανασκαφές που διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης υπό το Μανώλη Ανδρόνικο.
1974: Η κυβέρνηση της Κύπρου κηρύσσει τριήμερο επίσημο πένθος για το θάνατο του Γεωργίου Γρίβα - Διγενή. Ο Μακάριος, παρά την οξύτατη αντίθεσή του με το στρατηγό, εξαίρει την προσφορά του στον Απελευθερωτικό Αγώνα.
1976: Ο υπουργός παιδείας Γεώργιος Ράλλης εισηγείται επισήμως τη χρήση της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση και σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης. Σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αποφασίζεται επίσης η κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο στο Γυμνάσιο, ενώ η υποχρεωτική εκπαίδευση καθίσταται 9ετής.
1982: Ο αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Ντόζιερ διασώζεται από τις ιταλικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις, έπειτα από 42 μέρες ομηρίας του στα χέρια των Ερυθρών Ταξιαρχιών.
1986: Το διαστημικό λεωφορείο «Τσάλεντζερ» εκρήγνυται 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του, μπροστά στους έντρομους τηλεθεατές, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους και τα επτά μέλη του πληρώματος, ανάμεσά τους και μια δασκάλα.
1991: Ρουκέτα της «17 Νοέμβρη» πλήττει υποκατάστημα της τράπεζας Aμέρικαν Eξπρές στην Πανεπιστημίου.
1996: Κρίση των Ιμίων: Το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» κατεβάζει την τουρκική σημαία που ύψωσαν την προηγούμενη μέρα τούρκοι δημοσιογράφοι και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά. Η πολιτική εντολή προς τους έλληνες στρατιωτικούς είναι να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση της έντασης.
1998: Η μεγάλη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοινώνει την απόκτηση της σουηδικής Volvo αντί 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
- Την ίδια μέρα με το φιλικό αγώνα Γαλλίας - Ισπανίας 1-0 ανοίγει τις πύλες του στο Παρίσι το Stade de France, χωρητικότητας 80.000 θέσεων, που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 1998.
2000: Αρχίζει να λειτουργεί το μετρό της Αθήνας. Εγκαινιάζεται η πρώτη γραμμή, η οποία συνδέει τη Δάφνη με τα Σεπόλια.
2008: Ανήμερα του θανάτου του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου κηρύσσεται τετραήμερο πένθος. Το μεσημέρι η σορός του μεταφέρεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας για λαϊκό προσκύνημα. Κοσμοσυρροή στη Μητρόπολη.
2010: Επίθεση με γκαζάκια σημειώνεται στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Την ευθύνη αναλαμβάνει η «Επαναστατική Απελευθερωτική Δράση».
- Στις 405 μονάδες εκτινάσσονται τα spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει στοχοποιηθεί ως ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης.
2011: Οι 300 μετανάστες που είχαν καταλάβει τη Νομική, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταφέρονται τα ξημερώματα σε άλλο κτίριο στην οδό Πατησίων και Ηπείρου στην Αθήνα (Μέγαρο της Υπατίας).

Γεννήσεις

1873 - γεννήθηκε η γαλλίδα συγγραφέας, Κολέτ («Ζιζί»)
1884 - ο ελβετός φυσικός και εφευρέτης, Ογκίστ Πικάρ
1887 - ο πολωνοαμερικανός πιανίστας και μαέστρος, Άρθουρ Ρούμπινσταϊν
1912 - Τζάκσον Πόλοκ, αμερικανός ζωγράφος, εισηγητής του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.
1936 - ο αλβανός πεζογράφος, Ισμαήλ Κανταρέ
1950 - ο εμίρης του Μπαχρέιν, Σεΐχης Χαμάντ μπιν Ισά αλ Χαλίφα
1951 - ο τραγουδοποιός, Λουδοβίκος των Ανωγείων, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γιώργου Δραμουντάνη
1955 - ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί

Θάνατοι

814   - ο βασιλιάς των Φράγκων και ιδρυτής της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Καρλομάγνος
1271 - η βασίλισσα της Γαλλίας, Ισαβέλλα της Αραγωνίας
1547 - ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ερρίκος 8ος, ονομαστός για τις 6 συζύγους του
1881 - ο ρώσος συγγραφέας, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι(Έγκλημα και Τιμωρία)
1939 - ο βραβευμένος με Νόμπελ ιρλανδός ποιητής και δραματουργός, Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς
1996 - ο αμερικανός συνδημιουργός του Σούπερμαν, Τζέρι Σίγκελ
2002 - η συγγραφέας, Άστριντ Λίντγκρεν («Πίπη η Φακιδομύτη»)
2003 - η ηθοποιός, Ταϋγέτη Μπασούρη, που έγινε γνωστή με το μικρό της όνομα
2008 - ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, κατά κόσμο Χρήστος Παρασκευαΐδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου