Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Χάθηκε τζίρος 2,8 δισ. ευρώ από τις κλειστές επιχειρήσεις...


Ζοφερή είναι η εικόνα που συνθέτουν τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τις επιπτώσεις του lockdown στην αγορά, με τις απώλειες εσόδων μόνο των επιχειρήσεων οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή να υπολογίζονται σε 2,8 δισ. ευρώ!
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, αυτές έχασαν 497,2 εκατ. ευρώ τζίρου, μόνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησε το lockdown.


Συγκεκριμένα, οι 205.984 επιχειρήσεις (εστίαση, καταλύματα, λιανεμπόριο πλην ορισμένων δραστηριοτήτων, εκπαίδευση κλπ) που έκλεισαν στα μέσα Μαρτίου με κρατική εντολή για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού κατέγραψαν τον Μάρτιο τζίρο 560,4 εκατ. ευρώ (ουσιαστικά το πρώτο δεκαπενθήμερο), έναντι τζίρου 1.057,6 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
To tvxs.gr, μέσα στην πανδημία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Στις αντίξοες αυτές συνθήκες, στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr


Αν στην απώλεια των 497,2 εκατ. του Μαρτίου, προστεθούν τα 1.247,2 εκατ. του τζίρου του περυσινού Απριλίου των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, που παρέμειναν κλειστές όλο τον φετινό, αλλά και το 70% του τζίρου του Μαΐου του 2019 (1.123 εκατ), καθώς μεγάλοι κλάδοι εξακολουθούν να είναι κλειστοί (καταλύματα, εστίαση, αθλητικές δραστηριότητες) και το λιανεμπόριο άνοιξε σταδιακά μετά τις 11 του μηνός, προκύπτει συνολική απώλεια εσόδων από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα τέλη Μαΐου πάνω από 2,8 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα η απώλεια του δημοσίου μόνο από τον ΦΠΑ του χαμένου τζίρου φθάνει στα 700 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κλάδος Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση παρουσίασε τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών, 11,6% μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2019, ενώ ο κλάδος που κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, 67,3% μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2019 είναι οι Διοικητικές δραστηριότητες γραφείου, γραμματειακή υποστήριξη και άλλες δραστηριότητες παροχής υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις (ακολουθεί ο σχετικός πίνακας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου