Τρίτη 26 Μαΐου 2020

ΚΕΔΕ: Οι έξι δράσεις για να ξαναγίνουν οι πόλεις ανθρώπινες


ΚΕΔΕ: Οι έξι δράσεις για να ξαναγίνουν οι πόλεις ανθρώπινες

Μια πρωτοβουλία που θέτει σε νέα βάση τα όρια της κανονικότητας για τη ζωή στις πόλεις παίρνει η ΚΕΔΕ. Η κίνηση αυτή από πλευράς Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και η οποία έχει ως στόχο να συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των πολιτών, θα συζητηθεί και εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση για έξι συγκεκριμένες δράσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν σε όλους τους δήμους μέχρι και τον πιο μικρό.
Η εφαρμογή του αρχικά θα γίνει πιλοτικά σε ορισμένους δήμους. Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ: «Αναγκαία προϋπόθεση για να πετύχει το νέο αυτό εγχείρημα, είναι να υλοποιηθεί μαζί με τους πολίτες, με τη συμμετοχή τους στη διαβούλευση, με τη συνεργασία τους στο σχεδιασμό και την αποδοχή και τη συναίνεσή τους στην υλοποίηση».
Ειδικότερα, οι έξι αυτές δράσεις αφορούν, τοπικές ψηφοφορίες για προτάσεις βιώσιμων αναπλάσεων, τουλάχιστον μία πεζοδρόμηση ή δημιουργία ποδηλατοδρόμου, για ελάχιστο διάστημα 6 μηνών και δημιουργία μιας βόλτας ή ποδηλατικής διαδρομής μήκους 13.033 μέτρων (με αφορμή τον αριθμό 13033 που στέλναμε sms, για να τιμήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη μάχη της ζωής από τον κορονοϊό).
Επίσης, διοργάνωση Ποδηλατάδας στις 3 Ιουνίου, παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ανάληψη μέτρων από πλευράς Δήμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στα ποδήλατα και την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρικών ποδηλάτων από τους πολίτες και τέλος, τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων.
Η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε πολλούς δήμους κι αφορούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Σε ό,τι αφορά τη διαβούλευση αυτή θα γίνεται ως εξής: Οι δήμοι που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, θα προτείνουν έξι χώρους που θα μπορούν για έξι μήνες αρχικά να πεζοδρομήσουν ή να μετατρέψουν σε ποδηλατοδρόμους, με αντιστοίχιση από το 1 ως το 6. Οι πολίτες κάθε δήμου, στη συνέχεια, θα μπορούν να στέλνουν μήνυμα Β6 σε έναν πενταψήφιο αριθμό που σύντομα θα ανακοινωθεί, ψηφίζοντας για ποιον από αυτούς τους δρόμους προτείνει την αλλαγή χρήσης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου