Τρίτη 26 Μαΐου 2020

«Άδειασμα» από FIFA και UEFA σε Αυγενάκη...


Ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης τρέναρε τις διαδικασίες για πρόωρες εκλογές στην ΕΠΟ, παρά τα συμφωνηθέντα όλων των πλευρών, επικαλούμενος την «ολιστική μελέτη» των διεθνών ομοσπονδιών για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι FIFA και UEFA σε επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο της ομοσπονδίας Βαγγέλη Γραμμένο δεν κάνουν καμία αναφορά για την συγκεκριμένη μελέτη και τονίζουν πως η μετακίνηση των αρχαιρεσιών της ΕΠΟ τον προσεχή Ιούλιο θα ήταν ευεργετική για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η ομοσπονδία «πρέπει να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς καμία αθέμιτη παρέμβαση από τρίτους» και ότι «τυχόν παραβιάσεις της υποχρέωσης αυτής ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες». Οι διεθνείς ομοσπονδίες εδώ και μήνες συζητούν και με την ελληνική κυβέρνηση για τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και στην επιστολή προτρέπουν την ομοσπονδία και τους οικείους παράγοντες να συνδιαλλαγούν άμεσα και εποικοδομητικά με τις ελληνικές αθλητικές αρχές «όσον αφορά τις διάφορες προκλήσεις που επιμένουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου θέματος του χρόνου των αρχαιρεσιών».

Αναλυτικά η επιστολή των FIFA - UEFA στον πρόεδρο της ΕΠΟ Β. Γραμμένο:

«Αρχαιρεσίες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η UEFA και η FIFA, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών ειδικών που έχουν οριστεί για την Ελλάδα, σημειώσαμε τη μονομερή απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να μην προτείνει τις αναγκαίες αλλαγές στις οικείες διατάξεις του ελληνικού αθλητικού νόμου οι οποίες θα επέτρεπαν τη μετακίνηση και την πρότερη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών τον Ιούλιο του 2020 της νέας εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ.

Η αρχή της μετακίνησης και πρότερης διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για τον Ιούλιο του 2020 είχε συμφωνηθεί στη διάρκεια πολλαπλών συναντήσεων και συζητήσεων μεταξύ των παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, των εθνικών αθλητικών αρχών και της UEFA και της FIFA, μεταξύ αυτών και η συνάντηση που είχε διοργανωθεί από τον Έλληνα Υφυπουργό Αθλητισμού στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου 2020. Παρόλο που συνεχίζουμε να εμμένουμε στη θέση μας ότι η μετακίνηση και πρότερη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών της νέας εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ είναι για το καλύτερο δυνατό συμφέρον του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι εν όψει των πρωτοφανών προκλήσεων που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του Covid 19, ενδέχεται οι αποφάσεις να πρέπει να αναθεωρούνται και να προσαρμόζονται.

Το χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό είχε προταθεί από την UEFA και τη FIFA, συμπεριελάμβανε μια αλλαγή της διάταξης του ελληνικού αθλητικού νόμου που αφορά στην ημερομηνία των εκλογών για τις ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες η οποία θα συνοδευόταν από τις απαιτούμενες τροποποιήσεις στο Καταστατικό της ΕΠΟ προκειμένου να συνάδει με την αντίστοιχη τροποποίηση στον νόμο. Αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για τη σύγκληση εκλογικής γενικής συνέλευσης από την ΕΠΟ τον Ιούλιο του 2020.

Η UEFA και η FIFA υποστήριζαν σταθερά ότι η μετακίνηση των αρχαιρεσιών της ΕΠΟ τον Ιούλιο του 2020 θα ήταν ευεργετική για το ελληνικό ποδόσφαιρο για τους παρακάτω βασικούς λόγους:

**Οι αρχαιρεσίες τον Ιούλιο θα συνέπιπταν με τη λήξη της εντολής των διεθνών ειδικών της UEFA και της FIFA στην Ελλάδα, η οποία προβλέπεται για τις 31 Ιουλίου 2020.

**Οι διεθνείς ειδικοί που έχουν οριστεί από την UEFA και την FIFA θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν και να επιβλέψουν στενά την εκλογική διαδικασία και τα διαδικαστικά θέματα, πριν από την ολοκλήρωση της εντολής τους.

***Οι νεοεκλεγέντες αξιωματούχοι και η διοίκηση της ΕΠΟ θα ήταν σε θέση να σχεδιάσουν ορθά τη νέα αγωνιστική περίοδο 2020/21 και να λάβουν αποφάσεις για ευαίσθητα ζητήματα όπως ο ορισμός των νέων αλλοδαπών μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας/ΕΠΟ με ενδελεχή και έγκαιρο τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, η UEFA και η FIFA επεσήμαναν σε πολλαπλές περιπτώσεις ότι η ΕΠΟ πρέπει να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς καμία αθέμιτη επιρροή ή παρέμβαση από τρίτους. Τυχόν παραβιάσεις της υποχρέωσης αυτής ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Καταστατικό της UEFA και της FIFA.

Ως εκ τούτου, και ενόσω η FIFA και η UEFA θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, προτρέπουμε την ΕΠΟ και τους οικείους ποδοσφαιρικούς παράγοντες να συνδιαλλαγούν άμεσα και εποικοδομητικά με τις ελληνικές αθλητικές αρχές όσον αφορά τις διάφορες προκλήσεις που επιμένουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου θέματος του χρόνου των αρχαιρεσιών.

Παραμένουμε στη διάθεση της ΕΠΟ για οποιαδήποτε περαιτέρω συνδρομή ενδεχομένως απαιτηθεί επί του θέματος.

UEFA FIFA»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου