Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Εργασιακή «Βαβέλ» από την 1η Ιουνίου: Πέντε διαφορετικά είδη συμβάσεων εργασίας

Εργασιακή «Βαβέλ» από την 1η Ιουνίου: Πέντε διαφορετικά είδη συμβάσεων εργασίας
Ενα πρωτοφανές σκηνικό που ανησυχεί τους εργαζόμενους διαμορφώνεται από την 1η Ιουνίου στην αγορά εργασίας. Και αυτό γιατί οι εργοδότες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ πέντε διαφορετικών τύπων συμβάσεων εργασίας για τους υπαλλήλους. Αυτή η ελαστικοποίηση θεωρείται από την κυβέρνηση ως ένα από τα βασικά αντίδοτα για την ανάσχεση της ύφεσης που, όπως εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, θα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV στην εργασιακή Βαβέλ του καλοκαιριού οι εργοδότες θα μπορούν να επιλέξουν: 
  • οκτάωρο
  • μετατροπή οκταώρου σε εκ περιτροπής εργασία κάνοντας χρήση του προγράμματος Συν-εργασία. Με αυτό οι υπάλληλοι θα επιδοτούνται με 60% των αποδοχών που χάνουν ενώ η τελική απώλεια εισοδήματος θα φτάνει το 16%
  • αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει παροχή ειδικής αποζημίωσης από το κράτος ύψους 534 ευρώ τον μήνα.
  • για όποιον προσληφθεί το καλοκαίρι, την κλασσική εκ περιτροπής εργασία ανά εβδομάδα και την εργασία ως ωρομίσθιος.
Στο μεταξύ από την 1η Ιουνίου οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό θα μπορούν να βγάλουν το σύνολο των εργαζομένων τους σε εκ περιτροπής εργασία. Επίσης, θα έχουν το δικαίωμα να τους απασχολούν τις μισές μέρες του μήνα. «Δεν μπορεί από τα 10 άτομα να δουλεύουν τα πέντε. Στην ουσία τα υπόλοιπα μένουν άνεργα» λέει στην κάμερα του Open TV μία εργαζόμενη. 
Από την άλλη πλευρά στο πρόγραμμα Συν-εργασία θα μπορούν να ενταχθούν: 
  • επιχειρήσεις με πτώση τζίρου κατά 20% σε σχέση με τον μέσο όρο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι για έναν μισθό της τάξεως των 1.000 ευρώ τα 500 ευρώ θα καλύπτονται από τον εργοδότη μαζί με το σύνολο των εισφορών και τα 100 ευρώ από το κράτος. 
«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που θα πάω στην εργασία μου και θέλω να δω πως θα είναι. Προς το παρόν δεν έχω ενημερωθεί για το εάν θα αλλάξει η σύμβασή μου» προσθέτει άλλος ένας εργαζόμενος στην κάμερα του Ανοιχτού Καναλιού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου