Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Κοτόπουλο μπλανκέτ


65100920_8652_afieroma_blancket 

(Blanquette): Κρεμώδες μαγειρευτό πιάτο που συνήθως έχει ως βάση το μοσχαράκι γάλακτος, το κοτόπουλο και το αρνί. Πρόκειται για «λευκό» πιάτο και από το χρώμα του βγαίνει και το όνομά του.
Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: περίπου 20΄
Υλικά (για 4 άτομα)
  • 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου (ή 2 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου, χωρίς το δέρμα και ξεκοκκαλισμένα), σε λωρίδες πάχους 2 εκ.
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 125 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 αυγό
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 150 - 200 ml ζωμός κοτόπουλου

Διαδικασία


Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι το κοτόπουλο, ίσα να αλλάξει χρώμα, χωρίς να ροδίσει.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και όταν μαραθεί σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το σκόρδο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά και σιγοβράζουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά.

Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και σιγοβράζουμε για περίπου 8 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το αυγό, το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε με προσοχή λίγο - λίγο το ιδιότυπο αυγολέμονο, ανακατεύοντας με κουτάλα.

Εάν χρειαστεί, επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, για λίγο, ίσα να δέσει το μείγμα, χωρίς όμως να βράσει. Το αποτέλεσμα είναι μια παχύρρευστη λευκή σάλτσα. Μπορεί να σερβιριστεί με πλιγούρι ή άγριο ρύζι.

Τι πίνουμε Λευκό κρασί φυσικά, ένα Chardonnay ή ένα χαρμάνι που να βασίζεται σε αυτό.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου