Τα σχέδια περί ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας επανέρχονται εμφατικά στον κυβερνητικό σχεδιασμό, όπως διαφάνηκε ξεκάθαρα από την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την κρίση του κοροναϊου στον τηλεοπτικό σταθμό Star. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός, πέρα από τα νέα καλά λόγια που επεφύλαξε για γιατρούς και νοσηλευτές, έσπευσε να κάνει αναφορά στη δημιουργία ενός «Νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας», στο οποίο κεντρικό ρόλο, όπως είπε θα κατέχει «η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μάλιστα θα μπορεί να «απευθύνεται για μηχανήματα» ή να «αγοράζει υπηρεσίες» από τον ιδιωτικό τομέα. Μια πτυχή αυτής της «συνεργασίας» την είδαμε και μέσα στην πανδημία, με την καταβολή διπλάσιας αποζημίωσης σε ιδιωτικές κλινικές για διάθεση ΜΕΘ ή την εξωφρενική συμφωνία με ιδιωτικά εργαστήρια για τη διεξαγωγή τεστ, όταν τα δημόσια πανεπιστήμια προσέφεραν τις ίδιες υπηρεσίες σχεδόν δωρεάν. Τους κινδύνους αυτής της σχέσηες εξάρτησης τους είδαμε επίσης και πριν από περίπου ένα χρόνο όταν τα ιδιωτικά διαγνωστικά, υπό την προεδρία του Γιώργου Πατούλη, έθεσαν υπό «ομηρία» τους ασθενείς, προχωρώντας σε lockdown και εκβιάζοντας το κράτος για μεγαλύτερες αποζημιώσεις.
Η αναγγελθείσα, από τα πρωθυπουργικά χείλη, της επέλασης των ιδιωτών στη δημόσια υγεία, «πατά» πάνω στην πραγματικότητα της συνεχιζόμενης απαξίωσής της από την κυβέρνηση, παρά την υγειονομική κρίση, η οποία, παρεμπιπτόντως, δεν έχει τελειώσει. Αυτή η απαξίωση τεκμαίρεται από το σημερινό ύψος των Δημόσιων Δαπανών για την δημόσια υγεία, το οποίο δεν ξεπερνά το 4,7% του ΑΕΠ, ποσοστό που οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στο ΕΣΥ σημειώνουν ότι συγκρίνεται μόνο με χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως σημειώνει η ΟΕΝΓΕ, οι προσλήψεις μόλις 402 επικουρικών γιατρών, δεν αρκούν να καλύψουν παρά μόνο προσωρινά ένα μικρό μέρος των 6500 κενών οργανικών θέσεων, των ανεπαρκέστατων οργανισμών των μονάδων υγείας. Ενώ η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά, ότι χρειάζεται ετήσιο πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων 3000 - 4000 κατ’ έτος ώστε να καλύπτει τις 1500 αποχωρήσεις που γίνονται ετησίως και σταδιακά να μειώνονται οι κενές οργανικές θέσεις. Και ότι για να πάψουν να υπάρχουν λίστες αναμονής σε διασωληνωμένους ασθενείς χρειάζεται η ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ, όχι μόνο για την πανδημία, αλλά και για τις μεγάλες λίστες αναμονής που δημιουργούνται ετησίως με το κύμα της εποχικής γρίπης. Φυσικά, η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, πρέπει να συνοδευτεί και με σταθερό εργασιακό καθεστώς, με όλα τα δικαιώματα...
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου