Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑΕΡΙΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΛΕΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ ΑΠΟ 28/05/2020 ΕΩΣ ΚΑΙ 10/06/2020


Ήπειρος:Εναέρια Διανομή Εμβολίων Λύσσας
 ΠΕΡΙΟΧΕΣ

 ΒΡΟΝΤΟΥ, ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ,ΛΟΦΟΣ, ΡΑΧΗ, ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑ, ΚΑΡΑΝΙΚΟΣ, ΒΡΙΑ, ΛΑΓΟΡΡΑΧΗ, ΜΟΣΧΟΧΩΡΙ,ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ, ΑΡΩΝΑΣ, ΜΕΣΑΙΑ ΜΗΛΙΑ, ΡΗΤΙΝΗ, ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ, ΜΟΣΧΟΠΟΤΑΜΟΣ, ΜΕΛΙΑΔΙ, ΚΑΤΑΛΩΝΙΑ, ΤΟΞΟ, ΕΞΟΧΗ, ΕΛΑΦΟΣ, ΡΥΑΚΙΑ, ΜΙΚΡΗ ΜΗΛΙΑ, ΚΑΣΤΑΝΙΑ,ΛΙΒΑΔΙ, ΤΡΙΛΟΦΟΣ.


    Το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας ενημερώνει ότι στο χρονικό διάστημα από 28/05/2020 έως και 10/06/2020 θα πραγματοποιηθούν εναέριες ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας των αλεπούδων στις περιοχές που αναγράφονται παραπάνω. Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας υπενθυμίζει τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων:
·       Να αποφεύγεται η επαφή των εμβολίων-δολωμάτων(μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού) και ειδικά με γυμνά χέρια.
·       Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο-δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει π.χ. για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή πιάνοντας το δόλωμα με μια πλαστική σακούλα.
·       Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.
·       Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr). Τα φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση του κοινού για τη λύσσα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minagric.gr/Πολίτης/Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο/Λύσσα).
   Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συγκεκριμένη ασθένεια στα τηλέφωνα του Τμήματος Κτηνιατρικής Πιερίας: 2351354100 & 2351354106

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου