Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Εκτακτη ενίσχυση δυνάμεων ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο

27s1metn
Την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στον Εβρο αποφάσισε η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», αύριο Πέμπτη αναμένεται να μετακινηθούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα συνολικά 14 διμοιρίες ΜΑΤ από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και άλλες αστυνομικές περιφέρειες.
Πρόκειται για κινητοποίηση που πλησιάζει στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, όταν βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η κρίση με την Τουρκία. Οι διμοιρίες –συνολικά 280 αστυνομικοί– θα ενισχύσουν τις υφιστάμενες δυνάμεις της αστυνομίας και του Στρατού στις Καστανιές και νοτιότερα, στις Φέρες. Πρόκειται για τις δύο περιοχές, κατά μήκος της μεθορίου, που στη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη πίεση.
Μάλιστα, η έκτακτη ενίσχυση δεν περιορίζεται στη μετακίνηση των διμοιριών. Με διαταγή του, το αρχηγείο της αστυνομίας ζητεί τη μετακίνηση στον Εβρο επιπλέον 125 αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες όλης της χώρας. Θα ενισχύσουν τα τοπικά Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης συμμετέχοντας σε περιπολίες κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Οπως αναφέρεται στη σχετική διαταγή, η ενίσχυση των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης γίνεται «στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποτροπής νέας ενδεχόμενης μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα». Η απόσπαση των 125 αστυνομικών αναμένεται να έχει διάρκεια ένα μήνα. Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ρωτήθηκε σχετικά, διευκρίνισε στην «Κ» ότι «η νέα μετακίνηση δυνάμεων στον Εβρο κρίθηκε αναγκαία διότι η πρόσληψη των 400 νέων συνοριοφυλάκων που θα ενισχύσουν τις τοπικές υπηρεσίες καθυστέρησε εξαιτίας της πανδημίας». Θέλησε μάλιστα να αποσυνδέσει την απόφαση για ενίσχυση του Εβρου με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή και τη νέα ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και στελέχη της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Τόνισαν σε συνομιλητές τους ότι η ενίσχυση της δύναμης γίνεται προληπτικά, για να αποτραπεί πιθανός αιφνιδιασμός και όχι έπειτα από πληροφορίες για νέο μεταναστευτικό κύμα. Προ δεκαπενθημέρου πάντως, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε καταθέσει επίσημο αίτημα στον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex ζητώντας να παραμείνουν μέχρι τον Ιούλιο οι 100 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες που ήρθαν στη χώρα στο πλαίσιο της επιχείρησης ταχείας επέμβασης (Rapid Boarder Intervention Team), που ξεκίνησε τον Μάρτιο. Στο αίτημά τους –έγινε επισήμως αποδεκτό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας– τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού επικαλούνταν εκτιμήσεις για αύξηση των μεταναστευτικών ροών αμέσως μετά το τέλος του Ραμαζανίου και την άρση του lockdown στην Τουρκία. Το ίδιο επανέλαβε εξάλλου σε συνέντευξή του την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου. «Λόγω της πανδημίας, η κίνηση των μεταναστών έχει επιβραδυνθεί. Αλλά θα θέλουν να φύγουν από την Τουρκία μετά το τέλος της πανδημίας και δεν το λέω αυτό ως απειλή», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε τηλεοπτικό κανάλι της γείτονος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο έχουν ζητήσει να ενισχυθούν με εξοπλισμό, όπως κράνη και ασπίδες, ούτως ώστε να δημιουργήσουν εφεδρικές διμοιρίες με αστυνομικούς που υπηρετούν μόνιμα στην περιοχή. «Στόχος μας είναι η επιχειρησιακή αυτάρκεια και αυτονομία».
Κατασκευή φράχτη
Εν αναμονή της τεχνικής μελέτης για την κατασκευή του νέου –μήκους 26 χιλιομέτρων– φράχτη στον Εβρο βρίσκονται τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και στη συνέχεια θα κινηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου για την κατασκευή του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου