Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Σιουφικτά με 4 ελληνικά τυριά και μανιτάρια

nor_skioufixta
Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: 4 / Προετοιμασία: 10' / Χρόνος: 20'

Τα σ(κ)ιουφικτά είναι στριφτά ζυμαρικά, παραδοσιακά της Κρήτης, που τα βρίσκουμε σε καλά παντοπωλεία και σε καταστήματα με κρητικά τρόφιμα. Εναλλακτικά επιλέγουμε στριφτάρια ή βίδες, που βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ.
Υλικά
  • 500 γρ. ζυμαρικά σ(κ)ιουφικτά ή στριφτάρια ή βίδες
  • 300 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 300 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι νιώτικο ή άλλο ή πικάντικη γραβιέρα, τριμμένο
  • 150 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο
  • 130 γρ. κασέρι Μυτιλήνης, τριμμένο
  • 100 γρ. σκοτύρι νιώτικο, θρυμματισμένο (μαλακό και πικάντικο τυρί από αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα, που ωριμάζει σε ασκούς – αν δεν βρείτε, ετοιμάστε ένα μείγμα από τριμμένο κεφαλοτύρι με φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο)
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
  • 300 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο μαυροκούκι
  • ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

Διαδικασία


Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τα στραγγίζουμε.

Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, μέχρι να πάρουν μία βράση, και τα αδειάζουμε στον κάδο μεγάλου πολυκόφτη.

Προσθέτουμε το μισό νιώτικο κεφαλοτύρι (ή τη γραβιέρα), το καπνιστό τυρί και το κασέρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αδειάζουμε σε κατσαρόλα, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για 2 - 3 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα τυριά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε.

Σερβίρισμα: Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο και το λάδι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Μοιράζουμε σε πιάτα τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και από πάνω σκορπίζουμε τα μανιτάρια, το μαυροκούκι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου