Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Παστίτσιο με λεπτές φέτες από ψαρονέφρι και κρέμα γιαουρτιού


65091208_9961_dimiourgia_pastitsio-me-psaronefri

Μια διαφορετική και ενδιαφέρουσα εκδοχή του κλασικού παστίτσιου, από την αγαπημένη μας σεφ.
Θερμίδες ανά μερίδα: 544 Προετοιμασία + Αναμονή: περίπου 45΄  Ψήσιμο: περίπου 40΄
Υλικά για 8 άτομα:
  • 1/2 κιλό μακαρονάκι κοφτό
  • 300 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
  • 1 ψαρονέφρι των 700 γρ. περίπου ή 2 μικρότερα (ζητάμε από τον χασάπη να μας το καθαρίσει καλά)
  • 60 ml ελαιόλαδο + 1 κουτ. σούπας για το πυρέξ
  • 2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 1½ κουτ. γλυκού σπόροι μάραθου, κοπανισμένοι ή τριμμένοι σε μύλο μπαχαρικών
  • ελάχιστο γαρίφαλο, σε σκόνη
  • τα φύλλα από 1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 ml δυνατό κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
Για την κρέμα γιαουρτιού:
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. γιαούρτι αγελαδινό με 2% λιπαρά
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία:


Τυλίγουμε το ψαρονέφρι σε διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά, ώστε να παγώσει κάπως και να κόβεται ευκολότερα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε φετάκια λεπτά σαν τσιπς. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα 40 ml από το λάδι και, όταν ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα φετάκια κρέατος.

Ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη σπάτουλα, για να μην κομματιαστούν. Οταν το κρεμμύδι μαλακώσει και το κρέας αλλάξει χρώμα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το γαρίφαλο και τους τριμμένους σπόρους μάραθου. Ανακατεύουμε και, όταν μοσχομυρίσουν, τα σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αλλά πριν στεγνώσει το κρέας, έπειτα από περίπου 5 λεπτά, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.

Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα μακαρονάκια 1 - 2 λεπτά λιγότερο απ’ ό,τι προβλέπουν οι οδηγίες πάνω στο πακέτο. Τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Τα ραντίζουμε με 2 κουτ. σούπας από το λάδι, προσθέτουμε το ανθότυρο και το μαϊντανό και τα ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Αλείφουμε το πυρέξ με τη 1 κουτ. σούπας λάδι και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Απλώνουμε το μισό μείγμα μακαρονιών - ανθότυρου, τα ισιώνουμε με ένα κουτάλι και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα το κρέας με τα κρεμμύδια. Στρώνουμε και το υπόλοιπο μείγμα μακαρονιών - ανθότυρου.

Κρέμα γιαουρτιού: Χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και το ελαιόλαδο σε μια λεκανίτσα, αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε το μείγμα πάνω από τα μακαρονάκια.

Ψήνουμε το παστίτσιο μέχρι να κάνει μια κρούστα στην επιφάνεια, γύρω στα 40 λεπτά.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου