Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Τι αλλάζει στις Πανελλήνιες και το Λύκειο...


Νέες αλλαγές, στις Πανελλήνιες και στο Λύκειο φέρνει το νομοσχέδιο για την Παιδεία που κατατέθηκε στη Βουλή.
Εκτός από την διαγωγή των μαθητών, τα Λατινικά, την αξιολόγηση σχολίων και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών το νομοσχέδιο για την Παιδεία προβλέπει αλλαγές τόσο για τις Πανελλήνιες όσο και το Λύκειο.

Ειδικότερα, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι Ομάδες Προσανατολισμού από τέσσερις που είναι σήμερα θα γίνουν τρεις: 1.Ανθρωπιστικών Σπουδών, 2. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και 3. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Από την ερχόμενη χρονιά επίσης, θα ισχύουν συντελεστές βαρύτητας σε δύο μαθήματα ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Επίσης, καταργείται η Κοινωνιολογία ως μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και θα αντικατασταθεί από τα Λατινικά. Αυτό θα ισχύσει από τη χρονιά 2021-22, δηλαδή για όσους μαθητές μπουν τον Σεπτέμβριο 2020 στη Β' λυκείου.

Αλλαγές στο λύκειο

Στο Λύκειο αυξάνονται κατά ένα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στη Β’ και Γ’ Λυκείου, οι μαθητές προάγονται/απολύονται εφόσον έχουν γενικό μέσο όρο τουλάχιστον 10 αντί για 9,5 που ισχύει μέχρι σήμερα, οι μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης στη Γ’ Λυκείου θα παρακολουθήσουν υποχρεωτικά και μαθηματικά, και οι θετικής κατεύθυνσης θα παρακολουθήσουν ιστορία (λογική «κόντρα» μαθήματος).

Ακόμη, θα επαναφέρεται η αναγραφή της διαγωγής στους τίτλους σπουδών.

Επιπλέον, συστήνεται εκ νέου ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας στο Λύκειο. Η εισαγωγή της τράπεζας θεμάτων προβλέπεται να είναι σταδιακή (αφορά τους μαθητές που εισέρχονται από το επόμενο σχολικό έτος στην Α’ Λυκείου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου