Για μία ακόμα φάση, ιδιαίτερα σημαντική, άρσης μέτρων προετοιμάζονται στην κυβέρνηση. Από Δευτέρα 25 Μαΐου θα υλοποιηθεί το τέταρτο διαδοχικό στάδιο επιστροφής στην κανονικότητα, καθώς ανεβάζει ρολά ο κλάδος της εστίασης, που είναι κρίσιμος για μια σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς αποτελεί βασική αλυσίδα της οικονομίας, ενώ παράλληλα θα επιτρέπεται και η μετακίνηση στα νησιά.
Οι κανόνες έχουν ήδη εξαγγελθεί αναλυτικά τόσο για την εστίαση όσο και για το ταξίδι με πλοίο και αυτό που απομένει, όπως έγινε και στις τρεις πρώτες φάσεις, είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον τηρούνται οι κανόνες και η επιδημιολογική καμπύλη παραμένει επίπεδη. Η νέα πραγματικότητα στα καφέ και στα εστιατόρια θα περιλαμβάνει μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις 2 μ., ενώ θα υπάρχουν και συγκεκριμένοι κανόνες για το πόσοι κάθονται σε ένα τραπέζι –έως έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα–, αλλά και για το πώς θα συμπεριφερόμαστε στο πλοίο, όπου η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική.
Η τέταρτη φάση επανεκκίνησης θα αποτελέσει και το τελευταίο και σημαντικότερο κρας τεστ πριν μπούμε στο κυρίως τουριστικό «μενού», που θα ξεκινήσει με το άνοιγμα κατ’ αρχήν των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας και των κάμπινγκ, την 1η Ιουνίου. Δύο εβδομάδες μετά, στις 15 Ιουνίου, αρκετά νωρίτερα από το αρχικό σχέδιο, θα έχουμε το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων και την πρώτη φάση απελευθέρωσης των ταξιδιών από το εξωτερικό, για να φθάσουμε την 1η Ιουλίου στην περαιτέρω άρση, που θα σημάνει την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς περιοριστικά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο Μαξίμου, σε συνεννόηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Πολιτική Προστασία, μελετούν κάθε μέρα τα δεδομένα και δεν εφησυχάζουν.
«Οπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα κερδίσουμε και τη μάχη της οικονομίας», τονίζει ο πρωθυπουργός στο νέο σποτ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Η κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της κυρίως στη 15η Ιουνίου, όταν και θα ξεκινήσουν να έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές πολίτες από άλλα κράτη, ώστε ο κρατικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντεπεξέλθει και να εγγυηθεί την ασφάλεια του γενικού πληθυσμού της χώρας, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την προστασία της υγείας.
Με δεδομένη την εκτενή συζήτηση που έχει γίνει για τα τεστ, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά την αναγκαιότητα της διενέργειάς τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας υπογραμμίζει πως «το τεστ δεν προτείνεται, καθώς μπορεί να δώσει την ψευδή αίσθηση ασφάλειας» και επισημαίνει ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να γίνεται έλεγχος του συμπτωματικού ταξιδιώτη στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, από τη στιγμή που θα ελέγχεται, θα είναι εύκολο να εντοπίζονται οι επαφές που έχει κάνει στη χώρα μας και έτσι να γίνεται ιχνηλάτηση.
Τέλος, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα νέο σποτ στα σόσιαλ μίντια, το οποίο προωθεί το κεντρικό μήνυμα για τα νέα μέτρα, που, όπως τονίζεται, «είναι υπέρ της εργασίας». Το σποτ, που δείχνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μπαίνει στο Μαξίμου, αναφέρει πως «όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα κερδίσουμε και τη μάχη της οικονομίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου