Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΦΕΤΕΣ ΜΑΓΙΑΤΙΚΟΥ ΣΕ ΠΑΠΙΓΙΟΤ, ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΜΥΡΩΔΙΚΑ & ΟΥΖΟ



Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μια πολύ εύκολη συνταγή που θέλει λιγότερο από 10’ προετοιμασία και 20’ ψήσιμο. Όλη η δυσκολία είναι στο να κλείσετε το παπιγιοτ, αλλά με λίγη πρακτική θα το πετύχετε.  Αν δεν σας αρέσει το ούζο αντικαταστήστε το με την ίδια ποσότητα λευκού κρασιού και μη βάλετε τον αστεροειδή γλυκάνισο.

Υλικά για 2 άτομα

2 φέτες μαγιάτικο Ελληνικής Ιχθοκαλλιέργειας
½ φινόκιο σε λεπτές φέτες
1 κολοκυθάκι σε φέτες
½ κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
½ κίτρινη πιπεριά σε λωρίδες
½ πορτοκαλί πιπεριά σε λωρίδες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι σε φέτες
4 λεπτές φέτες λεμόνι
από 2 κλωνάρια φρέσκο μαϊντανό, φρέσκο θυμάρι, φρέσκια ρίγανη, φρέσκο μάραθο (ό,τι βρείτε απ’ αυτά)
30 ml. (2 κ.σ.) ελαιόλαδο
25 ml. ούζο
1 αστεροειδής γλυκάνισος
αλάτι, πιπέρι

Μια λαδόκολλα περίπου 80 εκ.


Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προετοιμάζετε τα υλικά:

Κόβετε το φινόκιο σε λεπτές φέτες. Στη συνέχεια το κολοκυθάκι, τις πιπεριές, το κρεμμυδάκι και το λεμόνι. Κόβετε μια λαδόκολλα περίπου 80 εκ. μήκος.

μαγιάτικο ψαρι σε λαδόκολλα με λαχανικά

Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 200°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις.

2. Ετοιμάζετε το παπιγιότ:

Βάζετε τη λαδόκολλα κάθετα σε ένα ταψί ώστε το πλάτος της να πιάσει το μήκος του, απ’ την απέναντι πλευρά να έχουν περισσέψει περί τα 5 εκατοστά πάνω απ’ το ταψί και το υπόλοιπο μήκος της να μείνει προς εσάς. Στο κέντρο της αρχίζετε να τοποθετείτε πρώτα τις φέτες του φινόκιο, μετά το κολοκύθι , τις πιπεριές, το κρεμμυδάκι και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Τα αλατοπιπερώνετε πολύ ελαφρά. Αυτά αποτελούν τη βάση που θα ακουμπήσετε αμέσως μετά τις δυο φέτες του μαγιάτικου που επίσης αλατοπιπερώνετε ελαφρά. Πάνω απ’ τις φέτες του μαγιάτικου ρίχνετε τα μυρωδικά και ακουμπάτε και τις φέτες λεμόνι. Ρίχνετε το ελαιόλαδο πάνω απ’ τα ψάρια και το ούζο στα λαχανικά.

μαγιάτικο ψαρι σε λαδόκολλα με λαχανικά

3. Κλείνετε & ψήνετε το παπιγιότ:

Γυρνάτε τη λαδόκολλα πάνω απ’ το ψάρι. Αρχίζετε να κλείνετε το παπιγιότ, ξεκινώντας από μια πλάγια πλευρά και διπλώνοντας 2-3 φορές ώστε να κλείσει ερμητικά. Όταν φτάσετε στη μεγάλη πλευρά (κατά μήκος του ταψιού) που είναι απέναντί σας, θα πρέπει να δείτε αν χρειάζεστε να κόψετε ένα μέρος απ’ τη λαδόκολλα ώστε να είναι εύκολο να γυρίσετε τις άκρες της. Αν κάνετε μικρά διπλώματα με τα δάχτυλα κατά μήκος της κάθε πλευράς, θα καταλήξει το διπλωμένο παπιγιότ να έχει ένα σχήμα  ημικύκλιου. Αν κάνετε ενιαίο δίπλωμα στο σύνολο της κάθε πλευράς, θα μείνει τετράγωνο. (φαίνονται και οι δύο περιπτώσεις στις φωτογραφίες). Ολοκληρώνετε το δίπλωμα του παπιγιότ  και το τοποθετείτε με το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο σε 200°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις. Θα το ψήσετε για 20’ (με δύο φιλέτα στο παπιγιότ) και το ψάρι θα βγει περί τους 52°C -56°C, δηλαδή απολύτως ιδανικό και ζουμερό.  Αν κάνετε ατομικά παπιγιότ ίσως να είναι έτοιμα στα 18’.

μαγιάτικο ψαρι σε λαδόκολλα με λαχανικά

Σερβίρισμα:

μαγιάτικο ψαρι σε λαδόκολλα με λαχανικά

Είναι πολύ όμορφο το παπιγιότ να έρθει στο τραπέζι και ν’ ανοίξει εκεί, αχνίζοντας και γεμίζοντας αρώματα μάραθου τον χώρο. Το σερβίρισμα στα πιάτα μπορεί να γίνει από εκεί. Επίσης μπορεί κάποιος να προετοιμάσει εξαρχής τα παπιγιότ σε ατομικές μερίδες, κάτι που είναι ιδανικό για ένα εντυπωσιακό σερβίρισμα σε επίσημο ή γιορτινό τραπέζι.

μαγιάτικο ψαρι σε λαδόκολλα με λαχανικά

Εδώ το βλέπετε σερβιρισμένο σε πιατέλα και πιάτο της κομψής, λιτής & διαχρονικά επίκαιρης σειράς Mediterraneo της ΙΩΝΙΑ. Το αντικολλητικό ταψί που χρησιμοποιήθηκε ήταν όπως πάντα, της Fest.

μαγιάτικο ψαρι σε λαδόκολλα με λαχανικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου