Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΑ ΝΟΡΜΑ

 


Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. Barilla Spaghetti No5 Integralle
400 γρ. σάλτσα ντομάτας Basilico της Barilla
2 μελιτζάνες φλασκιές κομμένες σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
5-6 φύλλα βασιλικού
150 γρ. τυρί Ricotta Salata (ένα είδος παλαιωμένου ανθότυρου) ή εναλλακτικά Pecorino Romano
100 ml. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι


Διαδικασία Παρασκευής:

1. Τηγανίζετε τις μελιτζάνες:

Κόβετε τις μελιτζάνες λεπτές φέτες και -αν θέλετε- τις κόβετε στα 4. Βάζετε ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι να κάψει και αφού κάψει βάζετε τη πρώτη φουρνιά απ’ τις μελιτζάνες να τηγανιστούν. Γυρνάτε όταν πάρουν χρυσό χρώμα και αφαιρείτε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας όταν έχουν τηγανιστεί. Υπολογίστε από 7’-10’ περίπου τη κάθε φουρνιά. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τηγανιστούν όλες.

μακαρονάδα με μελιτζάνες ντομάτα αλα Νορμα

2. Ετοιμάζετε τα σπαγγέτι:

Βάζετε μεγάλη κατσαρόλα που παίρνει περί τα 5 λίτρα νερό να βράσει. Αφού το νερό κοχλάζει ρίξτε δυο κ.σ. χοντρό αλάτι και στη συνέχεια προσθέστε τα σπαγγέτι ολικής. Φροντίστε να είναι όλα μέσα στο νερό και κάθε τόσο ανακατέψτε τα. Στο μεσοδιάστημα εσείς προχωράτε στο στάδιο 3 και ετοιμάζετε τη σάλτσα.
Στα 8 λεπτά που λέει η συσκευασία τα συγκεκριμένα σπαγγέτι μπορεί να είναι πολύ αλντέντε για τα γούστα σας, οπότε δοκιμάστε και αν θέλετε αφήστε άλλο ένα λεπτό. Όταν έχουν γίνει τα σουρώνετε ή τα βάζετε κατευθείαν απ’ τη κατσαρόλα στο τηγάνι με τη σάλτσα. Αν τα σουρώσετε κρατήστε ένα φλιτζάνι απ’ το νερό που έβρασαν μήπως χρειαστεί στο φρεσκάρισμα τους αργότερα.

μακαρονάδα με μελιτζάνες και ντομάτα αλα Νορμα

3. Ετοιμάζετε τη σάλτσα (όσο βράζουν τα σπαγγέτι)

Βάζετε λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και προσθέτετε τις σκελίδες σκόρδου να πάρουν χρώμα. Όταν μετά από 3-4’ πάρουν χρώμα, προσθέτετε την σάλτσα. Ανακατεύετε και στο λεπτό προσθέτετε και τον έξτρα βασιλικό. Αν θέλετε αλατοπιπερώνετε τώρα και αφήνετε τη σάλτσα στο χαμηλό έτοιμη για να δεχτεί τα σπαγγέτι.

μακαρονάδα με μελιτζάνες και ντομάτα αλα Νορμα

4. Ανακατεύετε πάστα με σάλτσα

Στο τηγάνι ανακατεύετε τα σπαγγέτι μέσα στη σάλτσα να πάει παντού και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα. Τις μελιτζάνες –αν είναι ολόκληρες- τις βάζετε μετά στο στήσιμο του πιάτου. Αν είναι σε μικρότερα κομμάτια μπορείτε να τις ενσωματώσετε τώρα στη πάστα και να σερβίρετε μαζί.

μακαρονάδα με μελιτζάνες και ντομάτα αλα Νορμα

Σερβίρισμα:

Ευκαιρία να δούμε εδώ μια τεχνική για να σερβίρετε μακριά ζυμαρικά σε πιάτο φτιάχνοντας μια φωλίτσα. Χρειάζεστε είτε μια τσιμπίδα, είτε ένα απ’ τα πιρούνια σερβιρίσματος με δυο μόνο μακριά δόντια και μια κουτάλα. Βάζετε τη τσιμπίδα στα σπαγγέτι στο τηγάνι και τη γυρνάτε γύρω-γύρω. Στη συνέχεια με τη κουτάλα πιάνετε το κάτω μέρος και συνεχίζετε να τα γυρνάτε ώστε να τυλιχτούν όμορφα γύρω απ΄ τη τσιμπίδα. Τα μεταφέρετε στο πιάτο και τα αφήνετε με προσοχή ώστε να διατηρήσουν το σχήμα που έχει μια ενιαία φορά προς μια κατεύθυνση και μοιάζει με φωλίτσα.

μακαρονάδα με μελιτζάνες και ντομάτα αλα Νορμα

Στη συγκεκριμένη συνταγή τώρα προσθέτετε τις ολόκληρες μελιτζάνες στα πλάγια και πάνω απ’ τη φωλίτσα και το τυρί. Σημειώνω ότι σπανίως οι ιταλικές πάστες σερβίρονται με τυρί στο πιάτο αν δεν είναι μέρος της σάλτσας, σχεδόν πάντα η προσθήκη τυριού είναι στο χέρι και το γούστο του καθενός. Όμως εδώ το συγκεκριμένο τυρί, είναι μέρος της παρουσίασης του πιάτου οπότε το βάζετε στο κάθε πιάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου