Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Τα μέτρα από 3/1: Νέα καθημερινότητα, πώς θα λειτουργούν διασκέδαση, εστίαση, τι ισχύει για μάσκες, γήπεδα

 

Το καινούριο έτος φέρνει μαζί του και νέα μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.

Στην προσπάθεια να ανακόψει την επέλαση της πανδημίας και της νέας μετάλλαξης Όμικρον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και κυρίως επηρεάζουν την εστίαση και τη διασκέδαση.


Και αυτό διότι περιορίζεται το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ επεκτείνεται και η τηλεργασία, όπου είναι εφικτό, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, αυστηροποιείται το πρωτόκολλο και για τις μάσκες, τον αριθμό των θεατών στα γήπεδα, αλλά και τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία.


Όλα αυτά την την ώρα που η Ελλάδα κατέγραψε νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων -με τα 9.284 χθεσινά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ- και τους φόβους των ειδικών για «εκτόξευση» των κρουσμάτων να φανερώνουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Χαρακτηριστική η δήλωση του μέλους της επιτροπής των ειδικών, Γκίκα Μαγιορκίνη, που έκανε λόγο για ενδεχόμενο 12.000 κρουσμάτων σήμερα Τρίτη.


Συνοπτικός «χάρτης» των νέων μέτρων

Τα νέα μέτρα, λοιπόν, τα οποία θα ισχύουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, με δυνατότητα επέκτασης, είναι τα εξής:


Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ και υποχρεωτικά στους εργαζομένους στην εστίαση. Σύσταση να χρησιμοποιείται ενισχυμένη μάσκα γενικά όπου υπάρχει συνωστσισμός.

Διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν μέχρι τις 12. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι και στα τραπέζια το όριο είναι έως έξι άτομα, ενώ θα ισχύουν μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα.

H μουσική σε πρώτη φάση δεν θα απαγορευτεί, ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη τήρηση των μέτρων, τότε η μουσική θα κόβεται.

Στα γήπεδα: Θεατές σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα κλείσουν τελείως.

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με PCR 48 ωρών, ενώ στα νοσοκομεία απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Θα υπάρξει τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα φτάνει έως το 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο.

Τι αλλάζει σε εστίαση και διασκέδαση από 3/1

Σε ό,τι αφορά την εστίαση και τη διασκέδαση οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν προβλέπουν τα εξής:


Διασκέδαση (μπαρ, κλαμπ, νυχτερινά κέντρα κ.λπ) και εστίαση θα λειτουργούν, αυστηρά, μέχρι τα μεσάνυχτα

Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι

Στα τραπέζια θα κάθονται έως έξι άτομα

Θα ισχύουν και μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα

Η μουσική θα επιτρέπεται, όμως είναι ένα μέτρο που θα επανεξεταστεί, ώστε αν δεν τηρούνται τα μέτρα να απαγορευτεί

Επιπλέον, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, τύπου KN95 (FFP2) ή διπλής μάσκας από τους εργαζόμενους στην εστίαση. Υπενθυμίζεται ότι αυτό το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί για τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Η σύσταση του υπουργείου Υγείας είναι να χρησιμοποιείται διπλή μάσκα ή KN95 οπουδήποτε παρατηρείται συγχρωτισμός.


Τι ισχύει για τα επισκεπτήρια

Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι αλλάζει ο κανονισμός και για τα επισκεπτήρια σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία. «Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί προηγούμενο PCR (μοριακό) 48 ωρών. Ενώ και στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρχει αυστηροποίηση των όρων του επισκεπτηρίου και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα και η

είσοδος των ιατρικών επισκεπτών».


Επέκταση της τηλεργασίας

Σε ό,τι αφορά την εργασία, δια στόματος του υπ. Υγείας, η κυβέρνηση επεκτείνει το μέτρο της τηλεργασίας. «Θα υπάρξει τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρίες. Η τηλεργασία θα φτάνει το ποσοστό έως και του 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο, ωστόσο το ακριβές αυτό ποσοστό θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε κάθε υπηρεσία» τόνισε ο Θάνος Πλεύρης. Το ποσοστό της τηλεργασίας θα διαμορφώνεται βάσει των αναγκών κάθε υπηρεσίας και επιχείρησης.


«Ταβάνι» στους θεατές στα γήπεδα

Σχετικά με τα γήπεδα, ο υπ. Υγείας είπε ότι έχει παρατηρηθεί ότι τα μέτρα δεν τηρούνται και πως γι’ αυτό λαμβάνονται επιπλέον μέτρα. Συγκεκριμένα, προσέθεσε, από τις 3 Ιανουαρίου θα επιτρέπονται θεατές σε ποσοστό 10% του εκάστοτε γηπέδου, με ανώτατο όριο θεατών τα 1.000 άτομα.


Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι αν αυτά τα όρια δεν τηρηθούν τότε είναι ιδιαίτερα πιθανό να απαγορευτεί καθολικά η είσοδος θεατών στα γήπεδα.


Για το ζήτημα αυτό, συνεδριάζει σήμερα η Super League, προκειμένου να καταθέσει τη δική της πρόταση, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από ομάδες.

https://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου