Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΜΠΕΙΚΟΝ, ΓΚΟΡΓΚΟΝΖΟΛΑ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ

 


Υλικά για ταψί 35 εκ.

1 κουτί Lasagne all’ uovo Barilla
1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κυβάκια 1 εκ.
500 γρ. μπέικον κομμένο σε μικρά κυβάκια 0,5 εκ.
500 γρ. Gorgonzola κομμένη σε μικρά κομμάτια
80 γρ. φουντούκια ακανόνιστα θρυμματισμένα στο γουδί
80 ml. ελαιόλαδο
1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

Για τη Μπεσαμέλ:

80 γρ. βούτυρο
80 γρ. αλεύρι
1 λτ. γάλα ζεστό
1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο
70 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Καραμελώστε το μπέικον:

Κόψτε το μπέικον σε μικρά κυβάκια, περίπου 0.5 εκ. ανά πλευρά. Βάλτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μεσαία ένταση και προσθέστε το ελαιόλαδο. Βάλτε το μπέικον μέσα και σιγομαγειρέψτε το για περίπου 15 λεπτά, ώστε να χάνει σταδιακά το λίπος του και να καραμελώνει, να παίρνει βαθύ χρυσαφί χρώμα και τραγανή υφή. Αν στο τηγάνι σας μπαίνει καπάκι με δυνατότητα διαφυγής υδρατμών, βάλτε το για να αποφύγετε το να λερώσει η κουζίνα από πιτσιλιές και να επιταχύνετε ελαφρά τη διαδικασία καραμελώματος. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφαιρέστε το μπέικον σε ένα μπολ και αφήστε στο τηγάνι όλο το λίπος και ελαιόλαδο, χωρίς να σβήσετε.

Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

2. Ετοιμάστε τη κολοκύθα με το φουντούκι:

Όσο καραμελώνετε το μπέικον, κόψτε τη κολοκύθα σε μικρά κυβάκια, λίγο πιο μεγάλα απ’ τα αντίστοιχα του μπέικον και σπάστε λίγο τα φουντούκια σε ακανόνιστα μεγέθη, χωρίς να γίνουν σκόνη. Ρίξτε τα κυβάκια κολοκύθας στο τηγάνι που καραμελώσατε το μπέικον, το οποίο εξακολουθεί να είναι σε μεσαία ένταση,  και ανακατέψτε κάθε τόσο. Στα 15΄περίπου λεπτά που έχει μαραθεί αρκετά η κολοκύθα, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια τα τριμμένα φουντούκια Ανακατέψτε καλά, αφήστε μερικά λεπτά ακόμη να μαλακώσει η κολοκύθα ωστε να τρώγεται ευχάριστα, δοκιμάστε και κλείστε το μάτι.

Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

3. Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ:

Όσο μαγειρεύετε τη κολοκύθα ετοιμάστε και τη μπεσαμέλ σε άλλο μάτι. Πάρτε μια μεσαία αντικολλητική κατσαρόλα και βάλτε τη σε μεσαία ένταση. Βάλτε μέσα το βούτυρο να λιώσει και όταν λιώσει προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε με ένα σύρμα να δημιουργήσετε ένα ρου (roux). Αφού μαγειρέψετε το ρου για 1 λεπτό, αρχίστε να προσθέτετε το ζεστό γάλα σταδιακά ανακατεύοντας και αραιώνοντας το πηκτό κολλώδες μείγμα της μπεσαμέλ. Όταν έχετε βάλει περίπου τη μισή ποσότητα του γάλακτος, η μπεσαμέλ θα έχει λογικά αραιώσει, θα είναι χωρίς σβόλους απ’ το ανακάτεμα με το σύρμα, οπότε μπορείτε να προσθέσετε το υπόλοιπο γάλα, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τη περισσότερη ποσότητα της παρμεζάνας (κρατείστε λίγη για να πασπαλίσετε πάνω απ’ τα λαζάνια). Θα τη δουλέψετε λίγο ακόμη (2’-4’) με το σύρμα πάνω στην εστία μέχρι να αρχίσει να ξαναπήζει. Όταν αρχίσει να χύνεται σχετικά αργά απ’ το σύρμα, τότε είναι έτοιμη για τα λαζάνια.

Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

4. Ετοιμάστε τα λαζάνια σε στρώσεις:

Βάλτε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C, πάνω-κάτω αντιστάσεις.

Στο ταψί που επιλέξατε (κατά προτίμηση κεραμικό ή πυρέξ για να βγει στο τραπέζι) περάστε τον πάτο με λίγη μπεσαμέλ να δώσει υγρασία και λιπαρότητα στη πρώτη στρώση λαζάνια. Κάντε τη πρώτη στρώση από λαζάνια και καλύψτε μεγάλα τυχόν κενά βάζοντας κάποιες λωρίδες από λαζάνια. Ρίξτε από πάνω το 1/3 της φάρσας κολοκύθας, το 1/3 του μπέικον, το 1/3 της γκοργκονζόλας σε μικρά κομμάτια και 2 κουτάλες μπεσαμέλ ακανόνιστα. Στρώσε δεύτερη στρώση λαζάνια και κάντε το ίδιο και τρίτη επίσης. Καλύψτε  από πάνω τη τρίτη στρώση με λαζάνια και απλώστε άνω στα λαζάνια όλη την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίστε λίγη παρμεζάνα, μοσχοκάρυδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι πάνω απ’ τη μπεσαμέλ και τα λαζάνια είναι έτοιμα για φούρνο.

Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

5. Ψήστε τα λαζάνια:

Στον προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, με πάνω-κάτω αντιστάσεις, βάλτε τα λαζάνια σε μεσαίο ράφι να ψηθούν για περίπου 40’-50’ (ανάλογα με τον φούρνο) ώστε η μπεσαμέλ από πάνω να ψηθεί και να πάρει έντονο σκούρο χρυσαφί χρώμα κατά μέρη. Βγάλτε το ταψί απ’ τον φούρνο και αφήστε το για 20’ περίπου να καταλαγιάσει η θερμοκρασία, να δέσουν οι γεύσεις και να κόβεται καλύτερα σε κομμάτια. Κόβετε σε 8 κομμάτια (ανάλογα και με το ταψί σας) και σερβίρετε στα πιάτα.

Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

Σερβίρισμα:

Τα λαζάνια αυτά δεν χρειάζονται τίποτα άλλο πέρα από φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μια τραγανή πράσινη σαλάτα από δίπλα, ένα μεγάλο κόκκινο κρασί και πολύ όρεξη! Είναι μια χειμωνιάτικη γιορτή γεύσεων, υφών και χρωμάτων στο πιάτο σας και ταιριάζουν με κάθε επίσημο ή και όχι τραπέζι.

Λαζάνια φούρνου κολοκυθα μπείκον γκοργκονζόλα

Εμείς σερβίραμε στα πολύ φινετσάτα πιάτα της σειράς Dantelle της ΙΩΝΙΑ , έχοντας μαγειρέψει τις 3 παρασκευές σε αντικολλητική κατσαρόλα και τηγάνι Magic Fest.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου