Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Τέλος χρόνου για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος

 

Ο χρόνος τελειώνει για τους φορολογούμενους που δεν έχουν συγκεντρώσει ηλεκτρονικές αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του φετινού εισοδήματος. Όσοι δεν προλάβουν έως και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν το φόρο-πέναλτι 22% επί του ποσού που θα λείπει.

Για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2022 δεν αναμένεται να επαναληφθεί το περυσινό μοντέλο των εξαιρέσεων από τις αποδείξεις και του «κουρέματος» του πρόσθετου φόρου λόγω της υγειονομικής κρίσης οπότε μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και εκμισθωτές ακινήτων θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου να έχουν δαπανήσει για αγορές αγαθών η παροχή υπηρεσιών με τραπεζικές κάρτες ή e-banking ποσό ίσο με το 30% του φορολογητέου εισοδήματος τους.

Σε περίπτωση που δεν καλύψουν το όριο θα κληθούν να καταβάλουν το 2022 με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων επιπλέον φόρο ίσο με το 22% της ακάλυπτης διαφοράς. Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ το 2021 που θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές συνολικού ύψους 6.000 ευρώ (20.000Χ30%) έχει δαπάνες 5.000 ευρώ. Για το έλλειμμα των 1.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλλει επιπλέον φόρο 22% δηλαδή 220 ευρώ.

Φορολογούμενους με εισόδημα 12.000 θα πρέπει να έχει αποδείξεις αξίας 3.600 ευρώ και αν συγκεντρώσει 3.000 ευρώ τότε για τα 600 ευρώ που υπολείπονται θα επιβαρυνθεί με 132 ευρώ.

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ για τον οποίο το απαιτούμενο ποσό ανέρχεται σε 3.000 ευρώ έχει πραγματοποιήσει δαπάνες 1.000 ευρώ θα χρεωθεί με επιπλέον φόρο 440 ευρώ.

Ωστόσο το όριο του 30% δεν ισχύει για:

  1. Φορολογούμενους που θα έχουν πραγματοποιήσει εντός του 2021 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος. Οι συγκεκριμένοι πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος υπό την προϋπόθεση ότι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  2. Φορολογούμενους που τους έχει κατασχεθεί τραπεζικός λογαριασμός για τους οποίους το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται κατ ανώτατο όριο στις 5.000 ευρώ.

Εξαιρέσεις

3. Από την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων απαλλάσσονται πλήρως οι εξής κατηγορίες:

  • Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
  • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  • Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
  • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
  • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • Oι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
  • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
  • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
  • Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
  • Οι φυλακισμένοι.

Σύμφωνα με το νόμο στο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30% δεν περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους εξακολουθούν να την πληρώνουν, δηλαδή για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους δημόσιους λειτουργούς (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς πυροσβέστες, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς κ.λπ.) και τους συνταξιούχους, εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Το ανώτατο όριο του ποσού των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

Οι δαπάνες

Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος περιλαμβάνονται οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριοτητας, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, οι δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται τα έξοδα για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

ttps://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου