Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Βασιλόπιτα με πούλπα κυδωνιού

 


Υλικά

Μερίδες: 12

Για την πούλπα κυδωνιού

Για τη βασιλόπιτα

Διαδικασία

Πούλπα κυδωνιού

  1. Επειδή τα κυδώνια είναι δύσκολα στο καθάρισμα, για να αφαιρέσουμε τη φλούδα χρησιμοποιούμε το ξεφλουδιστήρι της πατάτας. Τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
  2. Βάζουμε τα κυδώνια σε ένα ταψί στο φούρνο ατμού για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Αν δεν έχουμε φούρνο ατμού, τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα.
  3. Βάζουμε τα κομμάτια των κυδωνιών στο μπλέντερ ή στο μούλτι (στραγγισμένα αν τα βράσαμε σε νερό στην κατσαρόλα) και τα πολτοποιούμε για αρκετά λεπτά μέχρι να λιώσουν καλά.
  4. Για να φτιάξουμε τη βασιλόπιτα, θα χρειαστούμε 300 γρ. από τον πολτό των βρασμένων φρούτων.

Βασιλόπιτα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  2. Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να προκύψει ένα απαλό και αφράτο μείγμα. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
  3. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε την πούλπα του κυδωνιού (300 γρ.) και χτυπάμε για λίγο μέχρι να ενωθεί και αυτή με τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να αφομοιωθούν μέσα στη ζύμη.
  5. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Τυλίγουμε ένα νόμισμα με αλουμινόχαρτο και το βυθίζουμε στη ζύμη.
  6. Ψήνουμε για 50 - 60 λεπτά τουλάχιστον. Ελέγχουμε αν ψήθηκε η πίτα βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο της. Αν βγει καθαρή, τότε είναι έτοιμη. Αλλιώς συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμη. Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε.

Γαρνίρισμα

  1. Οταν πρόκειται να την παρουσιάσουμε στο τραπέζι, αλείφουμε ελαφρώς την επιφάνειά της με μαρμελάδα της αρεσκείας μας και σκορπίζουμε πάνω από αυτήν σπόρια από ρόδι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 56.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου