Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Τετάρτη απόγευμα πιστώνεται η ενιαία ενίσχυση

Το ρεπορτάζ των τελευταίων ωρών επί του θέματος λέει ότι οι καταστάσεις με τα ποσά των δικαιούχων φαίνονται ήδη στο σύστημα, ωστόσο, οι δυσκολίες με την πληρωμή ενός πολύ μεγάλου αριθμού αγροτών που υπερβαίνουν τις 30.000 άτομα, συνεχίζουν να υφίστανται. Στις συνήθεις δυσκολίες που πηγάζουν από την απαρχαιωμένη ηλεκτρονική βάση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το σαθρό σύστημα υποδοχής και επεξεργασίας των δηλώσεων ΟΣΔΕ, έχουν προστεθεί αυτή τη φορά οι δυσκολίες ταυτοποίησης ενός μεγάλου αριθμού αγροτεμαχίων με τους κωδικούς ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου) και τα στοιχεία του TAXIS (δηλώσεις E9).

Ένα άλλο πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν, εφευρίσκοντας προς το παρόν διάφορες πατέντες, οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει να κάνει με την πληρωμή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα. Ως γνωστόν, το θέμα συνδέεται με την εκτεταμένη απάτη που έχει αποκαλυφθεί με τα βοσκοτόπια και τα «φίλτρα» που τελικά θα ισχύσουν προκειμένου να αντιμετωπισθούν, έστω και σε κάποιο βαθμό,  οι καταχρηστικές πράξεις ενεργοποίησης δικαιωμάτων.  

Πάντως, παρότι έκλεισε το µηχανογραφικό σύστηµα τις τελευταίες 10 ηµέρες για να γίνουν «δοκιµαστικά», οι διοικητικοί του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται πως δεν κατάφεραν να ελέγξουν όλες τις εκκρεµότητες που είχαν, και περιορίστηκαν σε δοκιµές που αφορούσαν το πρασίνισµα, δεδοµένου ότι σε αυτό το κοµµάτι οι «περιορισµοί» είναι λιγότεροι σε σχέση µε τη βασική ενίσχυση και η διαδικασία είναι πιο εύκολη. Αυτό σηµαίνει δηλαδή ότι µπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις αγροτών που θα λάβουν το πρασίνισµα κανονικά, αλλά δεν αποκλείεται να δουν ψαλιδισµένη τη βασική ή ακόµα και καθόλου.

Mετά τα Χριστούγεννα η εξισωτική αποζηµίωση

Όσον αφορά τώρα την εξισωτική αποζηµίωση, οι τελευταίες πληροφορίες τοποθετούν την εν λόγω πίστωση τις πρώτες εργάσιµες ηµέρες µετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή Τρίτη 28 µε Τετάρτη 29 ∆εκεµβρίου, µε ποσό αυξηµένο στα 272 εκατ. ευρώ. Κι ενώ πριν λίγο διάστηµα ο γενικός γραµµατέας Ενωσιακών Πόρων  ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης έκανε λόγο µε δηµόσιες ανακοινώσεις του πληρωµή νωρίτερα, για ακόµα µια φορά η αδυναµία του µηχανογραφικού συστήµατος του Οργανισµού Πληρωµών να διεκπεραιώσει τις απαιτούµενες διαδικασίες έγκαιρα φαίνεται πως καθυστέρησαν την πληρωµή.

Σηµειωτέον, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που διαπίστωσαν µε έκπληξη στις καρτέλες τους ότι έχουν µεταφερθεί από τα ορεινά στα µειονεκτικά µετά την τελευταία ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια. Αυτό σηµαίνει ότι αρκετοί θα δουν λιγότερα χρήµατα στο λογαριασµό τους, δεδοµένου ότι για τα ορεινά η εξισωτική δίνει 12,5 ευρώ το στρέµµα και για τις µειονεκτικές 8,1 ευρώ το στρέµµα.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου η μεγάλη πληρωμή αποζημιώσεων παγετού

Με μια πληρωμή λίγο πάνω από 50 εκατ. ευρώ, η οποία δρομολογείται για την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, ο ΕΛΓΑ θεωρεί ότι «κλείνει» για το 2021 τις υποχρεώσεις του απέναντι στους αγρότες σχετικά με τον παγετό της άνοιξης.

Ωστόσο, τόσο από τα δεδομένα των εκτιμήσεων στα κατά τόπους υποκαταστήματα όσο και από τις κατά καιρούς δεσμεύσεις των αρμοδίων προκύπτει ένα ποσό πάνω από 70 εκατ. ευρώ για την εξόφληση του συνόλου των παραγωγών.

Σημειώνεται ότι δεν είναι βέβαιο το κατά πόσο οι παραγωγοί που πήραν τελευταίοι προκαταβολές για τη ζημιές του παγετού, στην πληρωμή δηλαδή που πιστώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είναι οι αμυγδαλοπαραγωγοί ή οι παραγωγοί βερίκοκων στη Θεσσαλία, ότι θα δουν ποσά να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους στην επερχόμενη πληρωμή.

https://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου