Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Πίτα με αρνί και ρύζι: Κροθόπιτα

 


Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου περίπου 26 εκ.

Διαδικασία

  1. Βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα με πολύ νερό και λίγο αλάτι να βράσει. Ξαφρίζουμε, μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός, και μετά ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
  2. Αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 1½ ώρα.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  4. Ανοίγουμε τα φύλλα, όχι πολύ λεπτά, για να μην τρυπήσουν. Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο ή βούτυρο και απλώνουμε τα φύλλα (λαδωμένα) έτσι που να περισσεύουν απέξω γύρω-γύρω.
  5. Με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το βάζουμε πάνω στο φύλλο, κυκλικά στην περιφέρεια του ταψιού, κοντά στα τοιχώματα.
  6. Σε ένα μπολ λιώνουμε τα κρεμμύδια με το πιρούνι, τα ανακατεύουμε με το ρύζι και απλώνουμε το μείγμα στο κέντρο του ταψιού. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  7. Μετράμε το ζουμί από την κατσαρόλα - χρειαζόμαστε 1½ λίτρο. Αν είναι λιγότερο, συμπληρώνουμε με βραστό νερό.
  8. Γυρίζουμε με προσοχή τα φύλλα προς τα μέσα, έτσι ώστε να σκεπάσουν το κρέας, αλλά να αφήσουν ακάλυπτο το ρύζι στο κέντρο.
  9. Αλείφουμε με βούτυρο τα φύλλα, ρίχνουμε στο κέντρο της πίτας το μετρημένο βραστό ζουμί και βάζουμε αμέσως το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 30 - 40 λεπτά, μέχρι το ρύζι να αρχίσει να απορροφά τα υγρά και να φουσκώνει.
  10. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ρίχνουμε από πάνω τα χτυπημένα αυγά και συνεχίζουμε το ψήσιμο, για περίπου 15 - 20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να ροδίσει το φύλλο.
  11. Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, την αφήνουμε για λίγο να σταθεί και την κόβουμε ακτινωτά σε τρίγωνα κομμάτια, έτσι ώστε να έχει κάθε κομμάτι μία μερίδα κρέας και το ανάλογο ρύζι.

Μυστικά

* Πώς τα φτιαχνουμε; Ακολουθούμε τη διαδικασία της βασικής συνταγής για φύλλο. Θα φτιάξουμε τη μισή δόση και θα ανοίξουμε με το ζυμάρι 2 φύλλα πάχους περίπου 2 - 3 χλστ. το καθένα (όχι πολύ λεπτά, γιατί θα σχιστούν από το βάρος της γέμισης). Τη ζύμη που θα περισσέψει, τη φυλάμε τυλιγμένη με μεμβράνη στην κατάψυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου