Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ, ΕΛΑΦΡΙΕΣ & ΜΕ ΝΟΣΤΙΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΓΕΥΣΗ

 


Υλικά για 8 παπουτσάκια

 Για τις βάσεις από μελιτζάνες:

4  μελιτζάνες φλασκιές, κομμένες στη μέση
20ml. + 50 ml. παρθένο ελαιόλαδο
2-3 κ.σ. ημίχοντρο αλάτι
20 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα

Για τον κιμά:

1 μεγάλο κρεμμύδι
1 καρότο
1 κλωνάρι σέλερι
5 φύλλα δάφνης
1 στικ κανέλας
50 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
400 γρ. κιμά από σπάλα ή καπάκι
60 ml.  κόκκινο κρασί
400 γρ. σάλτσα τριμμένης ντομάτας
αλάτι, πιπέρι

Για την καπνισμένη μπεσαμέλ:

30 γρ. βούτυρο Lurpak
30 γρ. αλεύρι
400 ml. γάλα
⅛ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 μελιτζάνα φλασκιά, καπνισμένη & κομμένη σε ψιλά κομμάτια (δες βήμα 3)
60 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

Η συνταγή περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές παρασκευές, πριν όλα συντεθούν σε ένα ταψί:
1. πρέπει να ετοιμαστούν οι μελιτζάνες για ψήσιμο,
2. να μαγειρευτεί ο κιμάς, και
3. να γίνει η μπεσαμέλ με καπνιστή μελιτζάνα (που κι’ αυτό είναι δύο ξέχωρες διαδικασίες).
Η καταγραφή πιο κάτω λοιπόν, έχει γίνει με μια ορθολογική προσέγγιση εξοικονόμισης χρόνου και συντονισμού, ώστε η μια δουλειά να ακολουθεί την άλλη σε μια σειρά, έτσι ώστε η τελική ενασχόλησή σας στη κουζίνα μέχρι να μπει το φαγητό στο φούρνο να είναι της τάξης της 1:15’.

1. Ξεπικρίστε τις μελιτζάνες:

Η πρώτη διαδικασία είναι να κόψετε τις μελιτζάνες στη μέση, να χαράξετε τη σάρκα διαγώνια με ένα μαχαίρι ώστε να δημιουργήσετε ρόμβους, να τις βάλετε σε ένα σουρωτήρι και να τις πασπαλίσετε με χοντρό αλάτι, για να ξεπικρίσουν. Αφήστε τες εκεί για 30’ περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου