Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Στραπατσάδα με ολόκληρους μελάτους κρόκους



Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε στραπατσάδα με ολόκληρους μελάτους κρόκους, αρχικά βάζουμε ένα ψιλό σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και αδειάζουμε τις τριμμένες ντομάτες.
  2. Αφήνουμε να στραγγίξουν για 1/2 λεπτό και τις αδειάζουμε σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.
  3. Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά.
  4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη, το τσίλι και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε.
  5. Σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
  6. Σε μεγάλο μπολ σπάμε τα αυγά και τα αδειάζουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα με την ντομάτα, χωρίς να ανακατέψουμε.
  7. Μόλις τα ασπράδια αρχίσουν να σφίγγουν και να ασπρίζουν, αλατίζουμε και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, με προσοχή ώστε να μη σπάσουμε τους κρόκους (τους θέλουμε ολόκληρους).
  8. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δούμε ότι οι κρόκοι έγιναν μελάτοι, δηλαδή παραμένουν ρευστοί, αλλά χωρίς ωμό ασπράδι γύρω και πάνω τους.
  9. Τότε σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω για 10 λεπτά.
  10. Σερβίρουμε, τη στραπατσάδα σε πιάτα, με προσοχή για να μη σπάσουν οι κρόκοι, και συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες και οπωσδήποτε μπόλικο ψωμί.

Τοπικά συριανά κρασιά: Λευκά από Ασύρτικο, Μονεμβασιά, Σεριφιώτικο και λευκή Κουντούρα, όπως επίσης και Μανδηλαριά (ερυθρό) και τσίπουρα από τις ίδιες ποικιλίες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου